Nije mu prvi put: Kemal Dizdarević ponovo dobio otkaz na KCUS-u

Preporučujemo

Kemal Dizdarević, specijalista neurohirurg i subspecijalista cerebrovaskularne hirurgije i dosadašnji uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, ponovo je dobio otkaz u ovoj instituciji.

Ovo nije prvi otkaz Dizdareviću. Svojevremeno je to uradio nekadašnji direktor KCUS-a prof.dr. Faris Gavrankapetanović, a potom i prof.dr. Damir Aganović.

- -

Prof.dr. Aganović, koji je 2014. godine bio direktor KCUS-a dao je otkaz Dizdareviću jer “je godinama činio brojna krivična djela: falsificirao otpusna pisma, zloupotrebljavao službenu dužnost i nesavjesno liječio pacijente”.

U saopštenju za javnost KCUS-a iz juna 2014. godine između ostalog je stajalo:

“Nije tačno, a kako se objavljuje u pojedinim medijima, da sadašnji menadžment i prof.dr. Damir Aganović postupaju na ovakav način iz privatnih razloga i ličnog „obračuna”. KCUS je u posjedu obimne dokumentacije, koja svjedoči o tome kako su svi predhodni direktori ovog Kliničkog centra još od 2004. godine podnosili disciplinske prijave, provodili disciplinske postupke i donosili odluke o disciplinskom kažnjavanju protiv imenovanog doktora, više puta.

Napominjemo da saradnici i doktori sa Klinike za neurohirurgiju već duži niz godina trpe torturu, samovolju i neprofesionalno ponašanje doktora Kemala Dizdarevića, koji na sve načine onemogućava nesmetano odvijanje procesa rada na ovoj Klinici.

- -

Od 2012.godine doktori sa ove Klinike, među kojima su prim.dr. Nermina Iblizović, prim.mr.sci.med. Haso Sefo, prim.dr. Avdulah Hasanagić, prim.dr. Eldin Burazerović, prim.dr. Alija Čeljo, mr.sci.med.dr. Ibrahim Omerhodžić i dr. Mersad Baručija, su jednoglasno podnijeli zahtjev da se protiv dr.Kemala Dizdarevića poduzmu određene mjere, kako bi im se omogućio nesmetan rad na ovoj izuzetno važnoj Klinici KCUS-a.

Također, želimo da javnost zna da u navedenom periodu protiv dr.Kemala Dizdarevića postoji niz izvještaja od strane upravnih odbora, komisija, direktora, pacijenata, kao i to da KCUS posjeduje i veliki broj prijava, koje su izrečene kao npr. Disciplinska odluka koja je 22.02.2008.godine, kojom mu je izrečena novčana kazna, a iz razloga nemarnog i neprofesionalnog odnosa prema radnoj dužnosti, odbijanja da preuzme dužnost neurohirurga konsultanta na KUM-u, kašnjenja na jutarnje vizite i radni sastanak stručnog kolegija Klinike, dolazak i odlazak sa Klinike prema ličnom nahođenju itd., što sve izaziva i teže posljedice u tretmanima pacijenata.”

Također, šef Klinike za neurohirurgiju Haso Sefo i tadašnji v.d. direktor hirurških disciplina Mirsad Kacila, u ljeto 2016. godine, uputili su generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović izvještaj i prijavu za prekršaje radne discipline Kemala Dizdarevića u periodu od 4. do 15. jula 2016. godine.

U prijavi se navodi da Dizdarević tri dana u julu nije prisustvovao jutarnjim stručnim sastancima i nije opravdao svoje odsustvo, te da je ostalim danima na sastanak dolazio sa zakašnjenjem i isti napuštao nakon nekoliko minuta bez obrazloženja.

 “Jedini sastanak koji je u cijelosti izdržao je bio 14. aprila 2016. godine. Nikada nije prisustvovao jutarnjim vizitama. Nije došao, iako je bio obavezan kao pripravni specijalista, na hitne operacije doktorima Edinu Hajdarpašiću 14. jula i Mersadu Baručiji 5. jula, pa su kolege kao dežurni doktori bili prinuđeni operisati bez asistenta. U danima kada je dežurni najveći broj hitnih pregleda i neurohirurških konsultacija u KUM-u su obavljale specijalizanti dr. Aždajić i dr. Suljagić, iako je to strogo zabranjeno”, stajalo je u prijavi.

Nakon toga, Kemal Dizdarević  je dobio opomenu po Odluci disciplinske komisije koju su činili doktor Dželaludin Junuzović, pravnica Alma Pehlić i medicinska sestra Aida Sijerčić.

(Index.ba)

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...