Njemačka donirala 410.000 eura za Oružane snage BiH

Preporučujemo

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, u prisustvu zamjenika za politiku i planove Slavena Galića, potpisao je danas s vojnim atašeom Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnikom Franzom Josefom Nolteom tehnički aranžman između Ministarstva odbrane BiH i Savezne Republike Njemačke o donaciji sredstava Centru za obuku za operacije podrške miru i deminerskom bataljonu, u ukupnoj vrijednosti od 410.000 eura.

Novac je namijenjen za podršku popravke sistema grijanja i hlađenja, te za nabavku informatičke opreme za Centar za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u iznosu od 350.000 eura i podršku deminerskom bataljonu u vrijednosti od 60.000 eura.

- -

Riječ je o još jednoj ovogodišnjoj finansijskoj pomoći koja se realizira u okviru paketa pomoći, koju Vlada SR Njemačke donira Oružanim snagama BiH.

– Ministar odbrane Helez je ovom prilikom rekao da je Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-a i EU, važan vanjskopolitički partner Bosni i Hercegovini, te respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama. Iskazao je zadovoljstvo na pokrenutoj inicijativi Njemačke da se kroz realizaciju projekata pristupi uređenju infrastrukture i objekata na kojima borave pripadnici OS BiH, te se zahvalio na dosadašnjim značajnim donacijama, kao i podršci u školovanju i obuci naših kadrova u Saveznoj Republici Njemačkoj – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pukovnik Nolte je istakao da je u ovoj godini znatno povećan broj infrastrukturnih projekata za Oružane snage BiH, te najavio da će se i u narednoj godini raditi na realizaciji infrastrukturnih projekata na svim lokacijama Oružanih snaga BiH, vodeći se isključivo zahtjevima Ministarstva odbrane BiH.

 Također je istakao da bi potpisivanjem još jednog ugovora do kraja godine, ukupna vrijednost donacija SR Njemačke Ministarstvu odbrane BiH iznosila oko 6,5 miliona eura – navedeno je.

- -

Dodaje se da su sagovornici potvrdili spremnost za daljnje unapređenje saradnje, te izrazili uvjerenje da će se u narednoj godini potpisati plan bilateralno-odbrambene saradnje.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...