Šef NATO-a: Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini, vidimo secesionističku retoriku

Preporučujemo

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je održao konferenciju za novinare u uoči dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Na sastanaku će se razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima, ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu.

- -

“Razgovarat ćemo i o stanju na zapadnom Balkanu gdje vidimo secesionističku retoriku koja unosi razdor u Bosni i Hercegovini i maligne pokušaje da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”, rekao je Stoltenberg.

Glavni sekretar je spomenuo i ozbiljno nasilje na sjeveru Kosova. Dodao je da će ministri razgovarati s visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom o tome kako pojačati stabilnost u regiji.

“NATO je već poslao dodatnih hiljadu vojnika na Kosovo i razmatramo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta”, kazao je Stoltenberg.

Dodao je da se Srbija i Kosovo moraju ponovno angažirati u dijalog pod okriljem EU.

- -

“Stabilnost ovisi o tome hoće li sve strane izabrati dijalog i diplomaciju umjesto sukoba i haosa”, dodao je glavni tajnik NATO-a.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...