Noćni vukovi: Turneja Ruski Balkan će se održati, ne mogu je zaustaviti

Preporučujemo

Aleksandar Zaldastanov Hirurg, koji se nalazi na čelu najvećeg ruskog moto-kluba “Noćni vukovi”, naveo je da će se turneja “Ruski Balkan” održati uprkos činjenici da je njemu zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu.

“Tura će se održati, čak i bez mene, ali je oni ne mogu zaustaviti”, naveo je Hirurg za agenciju Interfax, te dodao da je osim njemu u BiH zabranjen ulazak i Saši Saviću.

- -
Facebook

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić potvrdio je da je dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, tačnije vođi te grupe Aleksandru Zaldostanovu i članu Saši Saviću, koji je porijeklom iz Srbije.

Članovi “Noćnih vukova” najavili su da će 19. marta početi turneju “Ruski Balkan”, u okviru koje su planirali posjetu Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska.

Planirana turneja bi, prema najavi, trebalo da traje devet dana, a tokom nje su namjeravali da posete Beograd, Novi Sad, Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodinu, Kragujevac i Belu Crkvu u Srbiji, kao i Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Doboj u Bosni i Hercegovini.

 

- -

Povodom najavljenog dolaska ruske bajkerske grupe Noćni vukovi u Bosnu i Hercegovinu ovom mjesecu, Index.ba je nedavno zatražio komentar Ambasade SAD u BiH.

-Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH da riješe ovo pitanje. Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje.

Ministarstvo finansija SAD prvi put je uvelo sankcije za Noćne vukove i određeni broj njihovih članova u decembru 2014. godine jer su snosili ili bili saučesnici u djelovanju ili aktivnostima koji su predstavljali prijetnju miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ovakve posjete koje negativno utiču na stabilnost beskorisne su i ne treba ih podržavati, rečeno je za Index.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Neki analitičari tvrde da su Noćni vukovi već počeli da sklapaju veze sa proruskim političarima na Balkanu.

“Posjeta je problematična, jer je to kriminalna, paravojna organizacija, direktno predstavništvo Kremlja, koja počinje sve više i više da otkriva otvorene političke veze sa secesionističkim režimom Milorada Dodika i autokratskom vladom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, kaže za Newsweek Jasmin Mujanović, balkanski analitičar.

Najnovije

Cijene nafte pale ispod 82 dolara

Cijene nafte pale su jučer na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara, budući da je među trgovcima prevladala bojazan da...