Nova hapšenja u Turskoj: Među osumnjičenim za veze sa FETO bivši generali, piloti…

Preporučujemo

Državno tužilaštvo u Ankari izdalo je jutros nalog za privođenje 99 osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom FETO koja je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj vojnog udara u Republici Turskoj, javlja Anadolija.

Među osumnjičenima je 30 bivših pilota turskih zračnih snaga, uključujući i jednog bivšeg komandanta s činom generala.

- -

Uporedo s tim, policija je jutros po nalogu tužilaštva u Balikesiru pokrenula i istodobne akcije u 13 turskih gradova s ciljem privođenja 22 aktivna vojnika osumnjičena za veze s terorističkom organizacijom FETO.

I tužilaštvo u Kocaeliju je naredilo privođenje još 71 osumnjičene osobe za veze s terorističkom organizacijom FETO, a policija je pokrenula akciju privođenja u 16 gradova.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turskoj.

Tokom pokušaja vojnog udara poginula je 251, a ranjeno blizu 2.200 osoba.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...