SAD: Tužba protiv Trumpa zbog razdvajanja migrantskih porodica

Preporučujemo

Sedamnaest američkih saveznih država tužilo je administraciju predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) zbog “okrutnog i nezakonitog” razdvajanja migrantskih porodica, prenosi BBC.Tužba, koji su uložili demokratski tužioci, između ostalih, i iz saveznih država Vašington, Njujork i Kalifornija, protivi se politici zabrane ulaska tražilaca azila na američko-meksičkoj granici.

U međuvremenu, američki okružni sudija u Dan Dijegu u Kaliforniji, Dejna Sabro (Dana Sabraw), naložio je američkim graničnim vlastima da spoje razdvojene imigrantske porodice u roku od 30 dana.

- -

Ukoliko su djeca mlađa od pet godina moraju biti vraćena svojim roditeljima u roku od 14 dana, navodi se u naređenju izdatom sinoć.

Više od 2.000 djece razdvojeno je od roditelja, ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) posljednjih sedmica i smješteno pod kontrolu države.

Poslije brojnih kritika iz redova svoje Republikanske stranke, kao i opozicionih demokrata, predsjednik SAD Donald Tramp izdao je izvršno naređenje da se prekine sa razdvajanjem porodica ilegalnih imigranata i rekao da će umjesto toga roditelji i djeca biti pritvoreni zajedno. Međutim, ponovno spajanje porodica ide sporo.

Sudija Sabro izdao je sinoć ovo naređenje na osnovu tužbe Američke unije za građanske slobode. Tužba se odnosi na sedmogodišnju djevojčicu koja je odvojena od svoje majke Kongoanke i 14-ogodišnjeg dečaka koji je razdvojen od majke Brazilke.

Sudija Sabro je takođe izdao zabranu budućih razdvajanja porodica na nivou cijele države, osim ako se procijeni da je roditelj nesposoban.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...