Poboljšanje rasvjete i zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela na parkinzima u općini Novi Grad Sarajevo

preporučujemo

Zablude i laži o srpskom bojkotu referenduma u Bosni i Hercegovini

Kažem joj da sam na odsjeku “uhvatio” možda još jedno-dvoje iz Radovanovog jata a da se ne mršte na...

Oslobođene otete djevojčice iz Nigerije

Naoružani napadači oslobodili su djevojčice otete iz srednje škole u sjeverozapadnoj nigerijskoj saveznoj državi Zamfari, tvitao je guverner u...

Izetbegović čestitao Dan nezavisnosti BiH: Imamo obavezu da nastavimo borbu započetu 1. marta 1992. godine

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije uputio je čestitku svim...

Emir Kusturica kandidat za novog člana Srpske akademije nauka i umjetnosti

Filmski reditelj Emir Kusturica nalazi se među kandidatima za nove članove Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) koja na...

Dugogodišnji problem loše ili nikako osvijetljenih parking prostora na području općine Novi Grad Sarajevo konačno će biti riješen. Danas je u ovoj Općini potpisan ugovor za izvođenje radova na modernizaciji i nadgradnji javne rasvjete na parkinzima na području Novog Grada. Ugovor je potpisao načelnik Općine Semir Efendić sa izabranim izvođačem radova konzorcijem firmi SES doo Sarajevo i STEP dd Sarajevo.        

Općina je u Budžetu za 2019. godinu planirala sredstva za modernizaciju i nadgradnju javne rasvjete parking prostora .

“To je dio velikog plana i posla koji smo započeli u općini Novi Grad. Rasvjeta na parkinzima je dotrajala i nije mijenjana 30-40 godina kada su i izgrađena novogradska naselja. Naš plan je da sve parkinge u općini saniramo i da stavimo novu LED rasvjetu. Već kroz prvi ugovor radi se na zamjeni rasvjetnih tijela, povećanju visine stubova, zamjene stubova i ovim ugovorom su obuhvaćeni u prvoj fazi najveći parking prostori”, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Fendić.

Općina je u prethodnom periodu pokrenula po ovom pitanju i druge aktivnosti kao što je odvajanje zelenih površina, zona za šetanje, zona u kojima se mogu kretati automobili.
“To je veliki posao koji će trajati narednih nekoliko godina. U ovoj godini planirano je također da se uradi i horizontalna signalizacija na parkinzima, kao i izgradnja novih parkinga. Nakon realizacije ovih nekoliko projekata mi se nadamo da ćemo u velikoj mjeri uljepšati ovaj urbani prostor općine Novi Grad Sarajevo”, dodao je Efendić.

U okviru ovog projekta izvršit će se modernizacija parkinga na 23 lokacije, a bit će zamijenjeno oko 245 rasvjetnih tijela. Radovi  će se izvoditi na parkinzima u 13 mjesnih zajednica (Staro Hrasno, Čengić Vila, Otoka, Aneks, Alipašino Polje B1, Alipašino Polje B2, Alipašino Polje C1, Alipašino Polje C2, Saraj Polje, Olimpijsko, Dobrinja A, Dobrinja C, Dobrinja D), čime će se modernizovati blizu 40% parking prostora na području općine.

“Za navedene radove koristit će se najmodernija LED rasvjetna tijela (LED svjetiljke visoke kvalitete), koje osim što bolje osvijetle prostor, troše i manje električne energije tokom svoga rada i imaju duži životni vijek, minimalno 100.000 sati rada” istakao je zamjenik direktora firme SES doo Sarajevo Emir Dedović.

Benefiti ovog projekta su višestruki – osim što će se poboljšati osvjetljenost parking prostora, poboljšat će se osjećaj sigurnosti korisnika kao i smanjenje lošeg utjecaja na životnu okolinu zamjenom starih svjetiljki sa modernom LED rasvjetom.

Vrijednost investicije je 335.895 KM, a planirani rok za izvođenje radova je 150 dana od dana uvođenja u posao.

Najnovije

HRT potpisao Dragana Čovića kao člana Predsjedništva BiH

U Zagrebu je danas sahranjen gradonačelnik Milan Bandić, a veliki broj političara, funkcionera, prijatelja i članova porodice ispratio ga...