Nova sramota u režiji bh. politike: Veliki dio državljana BiH ne može ući u Češku, ambasadorica Mlinarević Sopta traži hitnu reakciju

preporučujemo

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, Martina Mlinarević Sopta, oglasila se na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je upozorila domaću javnost na dešavanja sa kojima se susreću bh. građani koji žele ući u Češku Republiku.

Kako kaže ambasadorica Mlinarević Sopta, zbog problema sa potvrdom o vakcinaciji naši građani imaju poteškoće sa ulaskom u ovu zemlju.

– U ovim trenucima smo zasigurno jedina zemlja koja nema zajedničku, nacionalnu potvrdu o vakcinaciji. Nemamo mi mnogo toga zajedničkog, možda će sad netko reći. Radeći od prvog trenutka kao ambasador Bosne i Hercegovine moj rad je u potpunosti zajednički, za naše ljude u svakom trenu i apsolutno ne prihvaćam da po bilo čemu budu degradirani od ostalih i da se to pravda kompleksnim političkim uređenjem. Pa ni kad se radi o potvrdama o vakcinaciji, rekla je Mlinarević Sopta.

Mlinarević Sopta ističe kako je Češka, zbog pogoršane epideimološke situacije, našu državu stavila na svoju tamnocrvenu listu za ulazak u zemlju.

– Naime, s pogoršanjem epidemiološke slike svuda, pa tako i u Bosni i Hercegovini, Češka Republika je BiH stavila na svoju tamnocrvenu listu za ulazak u zemlju, što će reći da u ovom trenutku mogu u zemlju ući oni koji imaju valjane certifikate o vakcinaciji i vakcine odobrene od strane EMA-e, odnosno EU. Što će u daljnjem tijeku reći da u Češku Republiku mogu ući oni državljani BiH koji su vakcinisani u Srbiji ili Hrvatskoj ili bilo gdje drugdje u Europi čiji se certifikat priznaje, obzirom da je Češka napravila svoju listu zemalja čije certifikate priznaje, kazala je ona.

Poručuje kako je svakodnevno u komunikaciji sa češkim institucijama, te se nada da će se uskoro naći rješenje za ovakvu situaciju u kojoj su se našli bh. građani.

 

– Danima radimo sa češkim institucijama na navedenoj temi, objašnjavajući kompliciranu situaciju po kojoj naši građani imaju certifikate s QR kodovima koje izdaje RS, Distrikt Brčko i svaki kanton FBiH za sebe. A unificirani, zajednički certifikat nemamo, niti ćemo kakve su prilike ni imati. Češka strana i institucije su naši prijatelji i partneri te su pokušavajući iznaći rješenje za građane BiH zatražili da se dostave specimeni navedenih potvrda, što očekujemo da će naša nadležna tijela poslati. Kad budemo imali informaciju da su nas uvrstili na listu zemalja čije potvrde priznaju, obavjestit ću to na ovoj stranici, ističe ambasadorica Mlinarević Sopta.

 

U zaključku svog obraćanja javnosti, ambasadorica Mlinarević Sopta je pozvala domaće vlasti da svoje lične i stranačke nesuglasice ostave po strani, te da omoguće da građani BiH u EU budu tretirani kao i ostali.

– Apeliram na vlasti u našoj zemlji da lične i stranačke nesuglasice stave postrani kad se radi bar o osnovnim pravima pojedinca, koji je mirno poštovao sve odredbe, restrikcije, lockdownove, vakcinirao se, te sad opet, nailazi na poteškoće glede slobodnog kretanja radi složenog birokratskog sistema u zemlji. Naši građani, ma kako da se zvali, ma gdje da živjeli, ukoliko su vakcinirani vakcinama koje priznaje EU, zaslužuju da budu tretirani isto kao ostatak EU i to im se mora omogućiti, zaključila je ona.

 

Najnovije

Dodik: Zašto je Džaferoviću ukazano onakvo gostoprimstvo u Bijeljini, to pokazuje da se nisko palo

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nezadovoljan je načinom kojim je član Predsjedništva Šefik Džaferović...