Novaliću, nije bh. imovina UZP-ovska ostavština  

Preporučujemo

Piše: Muharem CERO 

Bh.imovina izvan zemlje je u zoni sumraka, i to je već sasvima znano.  U medijskom mraku, ali nažalost, i uz šutnju odgovornih događa se izvršenje na imovini Željeznica FBiH zbog kumuliranog i navodnog duga Končaru, privrednom subjektu iz Hrvatske.

- -

Izvršenje podrazumijeva da su stvorene novčane obaveze koje dužnik nije spreman mirnim putem namiriti. Tim dugovima prethodi presuda, pravomoćna i konačna, a potom se pokreće sam postupak namirenja.

Zbunjujuće je da Končar svoja potraživanja ne ostvaruje na računu dužnika nego se opredjeljuje za imovinsko namirivanje na bh. imovini u Hrvatskoj.

Po šturim informacijama iz hrvatskih medija radi se o dugu od preko 22 miliona KM, gdje se ne može jasno razaznati koji iznos se odnosi na glavnicu a koji na kaznenu kamatu.

Upravo ta kamata koja je vjerovatno višestruko veća od same glavnice jeste prostor u kome se regionalni mešetari i domaće barabe najbolje snalaze.

- -

Imovina Željeznica FBiH je u dužem nizu predmeta, upravo ovakvih, dobro osmišljenih pljačkaških djelovanja nestajala.

Tako je na najatraktivnijim lokacijama u Dubrovniku, nestala cjelokupna željeznička stanica u vlasništvu Željeznica BiH. Sve se to događalo nakon ratnih djelovanja a prije ratifikacije Međunarodnog sproazuma o sukcesiji. Upravo na tom prostoru danas u Dubrovniku egzistiraju tajkunski hoteli, vrijedni stotine miliona KM.

U priču o ovoj imovini su uvezane strukture iz Republike Srpske (Željeznice Doboj) i federalni moćnici. Indikativno je to što  nisu bile uključene pravobranilačke strukture BiH, nego probrane i odane advokatske kancelarije u Hrvatskoj.

Da se radi o grijehu struktura jasno je, no nije jasno i prihvatljivo da Novalićeva Vlada i resorni ministar prometa i komunikacija, nisu reagovali.

Kako će se raditi o subjektivnoj procjeni vrijednosti nekretnina Željeznice ( a koja će biti sasvim izvjesno dobrano potcijenjena) to je za pretpostaviti da će ovom presudom ( a što je moguće) biti obuhvaćena i druga imovina u Hrvatskoj istog vlasnika, Vlade F BiH.

Možda baš u ovakvim dogovorenim dilovima treba tražiti odgonetku o navodnoj nemogućnosti sačinjavanja međunarodnog bilateralnog sproazuma Hrvatske i BiH o imovinsko- pravnim odnosima.

Zbunjujuće je da je još uvijek na snazi u Hrvatskoj Tuđmanova odluka o nemogućnosti ulaska u posjed vlasnika bh. imovine, a da se evo gle čuda ona ne primjenjuje kada su u pitanju, novi domicilni hrvatski vlasnici.

Tako se stvara novi uzus „ legalne pljačke bh. imovine“.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...