Novi MRI aparat u KCUS – Počela montaža

Preporučujemo

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je isporučen jedan od najsavremenijih MRI aparata. Nabavkom ovog aparata znatno će se reducirati liste čekanja na ovu vrstu dijagnostičkih pretraga.

Prema riječima rukovodioca Sektora tehničke službe, Nurije Jusupovića, do sada korišteni aparati stari su više od 13 godina, uslijed čega su se često kvarili.

- -

„Klinika za radiologiju KCUS imala je tri MRI aparata, od kojih su dva nabavljeni 2005.godine, a jedan 2009.godine. Zbog prekomjerne upotrebe i činjenice da nije bilo strateškog zanavljanja ali ni servisiranja opreme, postojeći magneti su se često kvarili,. Novi aparat je jedan od najsavremenijih, te su samim tim njegove performanse daleko iznad performasi aparata koji se trenutno koriste. Nabavkom novog MRI aparata zamijenili smo jedan od ranije korištenih, čija popravka je koštala KCUS stotine hiljada KM. Zahvaljujući pravilnoj strategiji rada uštedjećemo novac, koji ćemo pravilno usmjeravati na poboljšanje usluga KCUS“ – naveo je Jusupović.

Šef Klinike za radiologiju, mr.sc.dr. Fuad Zukić, kazao je da nabavljeni aparat pripada generaciji najsavremenijih aparata, te nudi mogućnost dijagnostike sa maksimalnim učinkom.

„Uposlenici Klinike za radiologiju su s nestrpljenjem očekivali isporuku ovog aparata. Često smo imali probleme s kvarovima na starim aparatima, zbog čega smo bili onemogućeni pružiti usluge našim pacijentima. Novi aparat nam omogućava sve MRI pretrage od osnovnih do najsloženijih, zahvaljujući kojem ćemo poboljšati kvalitetu zdravstvenih usluga našim pacijentima“ – istakao je dr.Zukić.

Montaža aparata započet će već danas, a očekuje se da će isti biti u funkciji već od sredine narednog mjeseca. Vrijednost aparata je 1.800.000KM.

- -

Generalna direktorica KCUS prof.dr.Sebija Izetbegović, kazala je da se očekuje i isporuka GAMA kamere, koja je najsavremenija u regiji.

„Ispunjavamo sva obećanja, brže nego što smo i sami očekivali. KCUS postaje istinski ono što je uvijek i trebao da bude, lider u najsavremenijoj dijagnostici i terapiji. Zanavljanje opreme u KCUS teče paralelno sa edukacijom kadra, kako je uvijek i trebalo da bude“ – kazala je prof.dr.Izetbegović.

Najnovije

Društvenim mrežama šire se “ratne fotografije” Štukana i Đure: Ovo su scene iz filmova

Poznati bh. glumac i književnik Feđa Štukan priveden je nedjelju na aerodromu "Nikola Tesla" zbog optužbi da predstavlja "bezbjednosnu...