Novi skandal u Facebooku: Još jedna kompanija krala i prodavala privatne podatke korisnika?

Preporučujemo

Nakon velikog skandala koji se dogodio prije nekoliko sedmica, Facebook je uklonio i zabranio pristup podacima svojih korisnika još jednoj firmi za analizu podataka – CubeYouu, koja je kroz različite kvizove prikupljala podatke o korisnicima i dijelila ih s oglašivačima, prenosi Index.hr.

O novom slučaju zloupotrebe podataka Facebook je izvijestio CNBC. Mreža je došla do informacija da je CubeYou kroz nekoliko kvizova, koje su korisnicima predstavili kao aplikacije za “neprofitna akademska istraživanja”, prikupljao podatke o korisnicima, ali i njihovim prijateljima na Facebooku te ih prodavao oglašivačima.

- -

“Ovo su teške optužbe i uklonili smo CubeYou dok traje istraga”, komentirali su cijeli slučaj iz Facebooka. “Ako ne odgovore na naše upite, njihove aplikacije će biti zabranjene na Facebooku”, dodaju na upit CNBC-ja.

Ovo otkriće dolazi upravo u trenutku kada se Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, priprema govoriti pred britanskim parlamentom o velikom skandalu s Cambridge Analyticom koji se dogodio prije nekoliko sedmica. Odgovarat će na pitanja o tome što Facebook čini kako bi bolje zaštitio privatnost svojih korisnika i spriječio strane firme da se miješaju u buduće izbore.

CubeYou je, kako piše CNBC, prikupljao brojne podatke o korisnicima (osobne podatke, što su lajkali, shareali…) preko aplikacija koje bi trebale služiti korisnicima za zabavu. Najčešće se radi o zabavnim kvizovima. Neke od tih aplikacija zovu se Apply Magic Sauce i You Are What You Like. Kada korisnik klikne na aplikaciju, pojavi mu se obavijest da će sve informacije prikupljene o njemu biti korištene za “neprofitna akademska istraživanja”, što se ispostavilo netočnim. Umjesto toga, kompanija je podatke prodavala oglašivačima.

Facebook provodi istragu o cijelom slučaju te napominju da će o svemu izvijestiti javnost kada istraga bude završena.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...