Novi slučaj bahatosti u Sarajevu: Automobilom po pješačkoj stazi

Preporučujemo

Bahatost i obijesnost učesnika u saobraćaju, prvenstveno vozača, učestali su u Sarajevu. Primjer toga je snimljen, a videosnimak je objavljen i na društvenim mrežama.

Videosnimak prikazuje automobil koji se u naselju Alipašino Polje kreće pješačkom stazom, uz koju je biciklistička staza. Automobil se kretao u pravcu grada, ugrožavajući pješake, bicikliste i vozače električnih romobila. Riječ je o prostoru na kojem je svaki dan veliki broj pješaka.

Mnogi su na društvenim mrežama osudili ovakvo ponašanje te su pozvali nadležne da reaguju, tj. sankcionišu vozača.

Ovo se desilo sedmicu nakon što je u teškoj saobraćajnoj nesreći poginula 25-godišnja Azra Spahić. Nju je automobilom 26. maja na pješačkom prelazu na Marijin Dvoru, kod tržnog centra Sarajevo City Center (SCC), udario 26-godišnji Armin Berberović. Osim toga, teško su povrijeđene pješakinje S.A. (1996.) i S.E. (2002.).

Berberović je izgubio kontrolu nad vozilom, a nedugo poslije nesreće je uhapšen. MUP Kantona Sarajevo je objavio sljedeće:

Da nije imao položen vozački ispit;

Da je tokom vožnje imao 0,41 promil alkohola u krvi;
Da je vozio brže od ograničenja.
Osim toga, više puta su mu izdavani prekršajni nalozi zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, ali protiv njega nisu podnošene krivične prijave. Berberoviću je određen jednomjesečni pritvor.

Nakon ove nesreće, kantonalna vlast je najavila nekoliko mjera za poboljšanje saobraćajne sigurnosti, a jedna od njih su intenzivnije saobraćajne kontrole i smanjenje ograničenja brzine vozila.

Najnovije

Skupština KS usvojila: Park na Alipašinom Polju dobio naziv po ubijenim policajcima Adisu i Davoru

Park na Alipašinom Polju u Sarajevo nosit će naziv po policajcima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adisu Šehoviću i...