Novi Zeland ukida zabranu prodaje duhana za buduće generacije

Preporučujemo

Novi Zeland ukida prvi svjetski zakon koji zabranjuje prodaju duhana za buduće generacije, saopćila je vlada, iako naučnici i aktivisti upozoravaju da bi ta odluka mogla uzrokovati dodatne smrti od pušenja.

Nova pravila trebala su stupiti na snagu od jula. Riječ je o najstrožijem zakonu protiv duhana na svijetu kojim bi se zabranila prodaja svima rođenima nakon 1. januara 2009., smanjio bi se sadržaj nikotina u dimljenim duhanskim proizvodima, te broj prodavača duhana za više od 90 posto, prenosi HINA.

- -

Nova koalicijska vlada izabrana u oktobru potvrdila je da će u utorak ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu sa prethodno najavljenim planovima.

Pomoćnik ministra zdravstva Casey Costello rekao je da je koalicijska vlada predana smanjenju pušenja, ali je poduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje.

“Uskoro ću kabinetu donijeti paket mjera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja”, rekao je Costello.

Odluka o ukidanju zakona kosi se sa čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mjere koje snažno podržavaju maorski vođe i očuvat će nejednakost u zdravlju, rekla je naučnica Univerziteta Otago Janet Hoek. “Klinička ispitivanja velikih razmjera i studije modeliranja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i značajno otežalo mladima da počnu pušiti”, rekla je Hoek, ruvoditeljica grupe koja istražuje načine smanjenja pušenja.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...