Heroji sa Žuči koji se ne smiju zaboraviti: Obilježavanje 25. godišnjice pogibije komandanta Envera Šehovića

Preporučujemo

Danas je polaganjem cvijeća na mezaru prvog predsjednika međunarodno priznate države BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića te na mezaru Kovači obilježena 25. godišnjica pogibija komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete.

“27. jula 1993. godine vođene su ključne borbe za odbranu grada na brdu Žuč. Agresor je krenuo u napad želeći presjeći grad na dva dijela i zauzeti ovu veoma važnu kotu. Nažalost, tog dana braneći Sarajevo, na Golom brdu su od iste granate ispaljene sa položaja agresorske vojske poginuli komandant Prve motorizovane brigade Armije RBiH Enver Šehović i komandant Prvog bataljona Zahir Panjeta koji su sa saborcima izvojevali jednu od najvećih bitaka na sarajevskom ratištu”, prisjetio se Nusret Aganović, predsjednik Udruženja „1. slavna – 111. viteška brigada.

- -

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je naglasio da nikada ne smijemo zaboraviti one koji su svojim životima branili ovu zemlju.

“Povodom obilježavanja 25. godišnjice bitke za odbranu brda Žuč, strateški važne kote za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, i pogibije komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete te njihovih saboraca, želim iskazati duboko poštovanje za uzorne patriote, naše najbolje sinove koji su dali život za odbranu domovine, suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine. Hrabre borce koji su svojim životima branili ovu zemlju nikada ne smijemo zaboraviti i naša je obaveza da s ponosom čuvamo u trajnom sjećanju njihove hrabre i plemenite likove i djela, kao i tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata i prenosimo ih budućim generacijama”, poručio je Ajnadžić.

U okviru obilježavanja ove godišnjice, koju organizira Udruženje 1. Slavna – 111. Viteška brigada Sarajevo, večeras u 17:45 sati biće položeno cvijeće na mjesto pogibije, Spomen obilježje Jezera, te u 18:15 sati na Golom brdu na Žuči, gdje će biti održan čas historije i druženje veterana brigade i pripadnika specijalne jedinice Bosna.

Brdo Žuč je bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- -

Samo u julu 1993. godine živote je na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH, 18 Vikićevih specijalaca i policajaci iz PU Novo Sarajevo.

Enver i Esad kojeg su zvali Cero imali su svega 26 i 25 godina kada su poginuli, a Zahir 33 godine.

Ovom prilikom, okupljeni su se prisjetili i Zlatka Kalamujića, pratioca nekadašnjeg načelnika Odjeljenja za operativno djelovanje Armije RBiH Alije Ismeta, koji je poginuo istog dana od iste granate koja je usmrtila Envera Šehovića i braću Panjete.

Najnovije

Ebrahim Raisi od ponedjeljka u posjeti Pakistanu

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi trebao bi posjetiti Pakistan od 22. do 24. aprila, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo vanjskih...