Obilježena godišnjica masakra u ulici Ilije Engela

Preporučujemo

Brojne delegacije, predstavnici Udruženja, članovi porodice i prijatelji položili su  cvijeće i odali počast za četiri ubijena civila u ulici Ilije Engela.

U ovoj ulici 1993. godine ubijeno je dvoje djece, Irma Hadžimuratović koja je imala samo  7 godina i Jasmin Terović koji je imao 12 godina. Ubijene su i dvije odrasle osobe, Elvira Hadžimuratović (Irmina majka) i Vera Kovačević.

- -

Izet Klino, Elvirin brat i daidža sedmogodišnje Irme prisjetio se momenta kada je primio vijest o  smrti sestre.

“Bio sam na liniji na Igmanu kada sam dobio informaciju. Došao sam kroz tunel.  Zajedno sa Elvirom bile su njene obje kćerke. Jedna je poginula, a druga je ostala netaknuta. Ona se ne sjeća šta se desilo. Danas živi u Engleskoj. Tamo je završila fakultet i udala se. Možda je i bolje tako. Nedavno je bila ovdje. Kako stari sve joj je teže. Sve je više zanima ko joj je bila majka, a ko sestra. Teško je pričati o tome” kazao je Klino.

Na mjestu pogibje postavljena je i spomen-ploča. Na prigodan način već 26. godina se obilježava godišnjica stradanja djece i građana Sarajeva.

“Posebno se treba zahvaliti i odati poštovanje Udruženju ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 što svake godine obilježavaju sva mjesta stradanja. Najteži dio rata su ubistva djece koja nisu nikome ni za šta mogla biti kriva i takva stradanja se ne mogu porediti ni sa čim. Nažalost prioritet tužilaštva su danas neke druge stvari, a ovakvo i slična stradanja djece i civila za vrijeme agresije na BiH nisu, a trebalo bi što hitnije da se bave ovakvim predmetima, jer je jedina preostala satisfakcija zadovoljavanje pravde”, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...