Obilježena godišnjica smrti generala Rifata Bilajca

Preporučujemo

U organizaciji Udruženja generala BiH u ponedjeljak, 14. maja 2018. godine upriličeno je obilježavanje 12. godišnjice smrti brigadnog generala Rifata Bilajca.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje u haremu Alipašine džamije odata je dužna počast rahmetli Bilajcu koji je bio jedan od najzaslužnijih ljudi za odbranu BiH i organiziranje Armije RBiH.

U ime Općine Centar cvijeće su položili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i njegov savjetnik Osmo Babić. O generalovom životnom i ratnom putu okupljenima je govorio njegov saradnik general Džemal Merdan.

-Rifat Bilajac je rođen u Bosanskoj Dubici davne 1936. godine. Mi njegovi najbliži saradnici znamo kolike su zasluge za odbranu BiH Rifata Bilajca koji je bio u najužem rukovodstvu naše Armije RBiH.

Nakon odlaska iz bivše JNA uključuje se u rad Glavnog štaba Patriotske lige BiH nakon čega prelazi u Generalštab Armije RBiH. Iako je prije rata umirovljen on se kao dobrovoljac uključio u odbranu BiH.

Svojim znanjem i stručnošću učestvovao je u izradi direktive za odbranu BiH i uvijek je obavljao visoke i odgovorne dužnosti u Armiji RBiH, jer je smatran velikim vojnim stručnjakom za strategiju i planiranje a posebno za operativna planiranja i operacije koje su izvodili borci Armije RBiH, kazao je Merdan.

General Rifat Bilajac je umro 12. maja 2006. godine. Sa završenom Vojnom akademijom, Višom političkom školom, Školom narodne odbrane te Višom vojnom akademijom bio je jedan od najškolovanijih vojnih lica kako u bivšoj državi tako i u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vijencem i Srebrnog štita Armije RBiH.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...