Obilježeno tri godine rada Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Preporučujemo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 21. oktobra obilježava tri godine otkako je fuzioniran rad dotadašnjih Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda ZDK u jedinstvenu instituciju.

Krajem oktobra, odlukama Upravnog odbora, uz saglasnosti Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, uokviru Instituta počinje djelovati i Zavod za zaštitu bilja, čime se uokviruje priča o “Jednom zdravlju” (One health), pravcu jedinstvenog pristupa zdravlju ljudi, životinja i bilja, jer su ova tri segmenta vezana i međusobno se nadopunjuju.

- -

Povodom treće godišnjice uspješnog djelovanja, Uprava Instituta je organizovala jučer druženje i radnu prezentaciju rezultata i pravaca djelovanja za sve  zaposlenike, te goste INZ-a.

Prezentaciji su prisustvovali premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, ministar za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo i zaštitu okoline u Vladi ZDK Himzo Smajić, te predsjednik i članovi Upravnog odbora Instituta.

Institut danas djeluje na polju zaštite ljudi i životinja, koja kroz visokostručnu specijalističku djelatnost oslonjenu na najnovija saznanja i mogućnosti savremene dijagnostičke tehnologije, prikuplja statističke izvještaje iz oblasti zdravstva, obavlja zdravstveno-odgojne aktivnosti, prati i kontrolira epidemiološku situaciju, provodi mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, kontrolira higijensku i zdravstvenu ispravnost vode za piće, živežnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, analizira i ocjenjuje uticaj okoliša na zdravstveno stanje stanovništva Kantona.

Direktor Instituta, dr. Senad Huseinagić, osvrnuo se na proces udruživanja, jedinstvenog djelovanja, te iznio niz podataka o rastu i razvoju INZ-a, pozitivnom poslovanju i rastu vlastitih prihoda iz djelatnosti  INZ-a, kao i unaprijeđenju poslovanja u ZDK.

- -

Također, prezentirani su dosadašnji rezultati javnih kampanja, medijskih istupa i zdravstveno-promotivnih kampanja, koje je INZ proveo u prošloj, te ovoj godini. Informacije, stručne tekstove, savjete i obavjesti iz Instituta u ovoj godini objavio je čak 281 medij u BiH i regionu, a osim po poslovnim rezultatima, INZ je već mjesecima lider po medijskim istupima u oblasti zdravstva u BiH.

“Svi poslovni parametri, od vlastitih prihoda, preko broja laboratorijskih nalaza, uzoraka, ispitivanja, angažmana na svim poljima su u porastu, dok su troškovi poslovanja reducirani ili zadržani na ranijem nivou. To nam daje mogućnost da se širimo, uvodimo novosti u poslovanje i postajemo sve prepoznatljiviji brend”, rekao je između ostalog direktor Huseinagić.

U obraćanju zaposlenicima i upravi, premijer ZDK Miralem Galijašević je izrazio zadovoljstvo što je prihvatio ideju formiranja jedinstvenog Instituta, a još više rezultatima postignutim u protekle tri godine.

“Podatak da su tri četvrtine zaposlenih visokoškolovani, te činjenica da iz onog što sam lično vidio i čuo danas  je tim vrlo mlad i ambiciozan, dodatni podstrek je meni i Vladi da nastavi podržavati ovu jedinstvenu priču u BiH, da se zdravstvu, na polju prevencije i edukacije građana iz oblasti zdravstva”, rekao je premijer Galijašević, koji je istakao i značajnu ulogu Upravnog odbora INZ-a, koji je bio podrška u radu i razvoju INZ-a u protekle tri godine.

Radna prezentacija je iskorištena i za ispraćaj dvoje zaposlenika, koji su u proteklom periodu ispunili uvjete za penzionisanje i uživaju u zasluženoj mirovini.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...