Objavljena imena uhapšenih u Banjaluci i Gradišci

Preporučujemo

U današnjoj policijskoj akciji na području Banjaluke i Gradiške uhapšena su četiri lica.

Kako N1 nezvanično saznaje riječ je o Srđanu Rađeviću (22), Robertu Radoniću (53), Milošu Lukajiću i Davorinu Popoviću (42).

Radi se o licima koja se terete da su kao članovi organizovane kriminalne grupe izvršili krivična djela „Organizovani kriminal“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, „Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“, „Odavanje tajnih podataka“ i “Zloupotreba položaja ili ovlašćenja“.

Uhapšeni Radonić zaposlen je u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, a uhapšeni Lukajić u Graničnoj policiji.

Radi se o nastavku akcija “Transporter” i “Storidž”. Akcija “Transporter” pokrenuta je pokrenuta jekrajem prošle godine, a usmjerena je na krivično procesuiranje više osoba, osumnjičenih za organizovani kriminal, povezan sa više teških krivičnih djela, uključujući ubistva, krijumčarenje velikih količina opojnih droga, pranje novca i druga krivična djela.

Pretresi na više lokacija u Banjaluci i Gradišci i dalje su u toku. Uhapšeni bi u poslijepodnevnim satima trebali biti sprovedeni u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

U toj akciji, podsjetimo, “pao” je i bivši savjetnik bivšeg ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, Bojan Cvijetić koji je uhapšen zajedno sa još osam osoba zbog sumnje da je učestvovao u organizovanom međunarodnom švercu narkoticima 16. novembra prošle godine.

Uz njega tada je uhapšen i Saša Rađević, a mediji u Banjaluci navode kako je danas uhapšeni Srđan Rađević njegov sin.

Na čelu u novembru razbijene kriminalne grupe navodno bio je upravo bivši savjetnik Mektića, Bojan Cvijetić. Kod njega su tada pronađeni i povjerljivi dokumenti Obavještajno-bezbjednosne agencije o kriminalnim organizacijama na zapadnom Balkanu.

U porodičnim kućama tada uhapšenih, kao i u njihovim poslovnim objektima u Republici Srpskoj pronađeno je oko 300 kilograma skanka, velika suma novca i skupocjeni automobili, a posebnim istražnim radnjama zadukomentovano je i posjedovanje pet do šest kilograma kokaina.

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara tada je rekao kako su pronađeni dokazi “kap u moru”, jer je grupa imala namjeru da još pet tona prebaci u druge zemlje Evropske unije. Prema riječima Čampare, oni su od narko kartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u Bosnu i Hercegovinu nabavljali na tone kokaina.

Do akcija “Transporter” i “Storidž” policiju je dovelo raspakivanje kriptovanih aplikacija “Sky” i “Anom”. Koje su dugo važile za jedan od najbezbjednijih načina komunikacije među kriminalnim grupama, a njihovo raspakivanje dovelo je do hapšenja velikog broja kriminalaca širom svijeta.

Istragom je policja došla do informacija da su članovi grupe uhapšene u akciji “Transporter” prodavali oružje ekipi Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja koja je proglašena jednom od najopasnijih kriminalnih grupa u regionu. Njegovim hapšenjem u Srbiji, prvi put se ozbiljnije govori o aplikaciji “Sky”.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...