- Advertisement -

Objavljena nova lista: Kinezi su vlasnici čak dvije najveće kompanije u svijetu

Preporučujemo

Nova svjetska lista brendova je potvrdila – Kina je po prvi put vlasnik čak dvije glavne svjetske kompanije. Radi se o firmama Alibaba i Tencent koje se nalaze rame uz rame sa Google-om i Appleom na listi od deset najuspješnijih kompanije svijeta.

Alibaba se nalazi na devetom mjestu i vrijedi oko 113 milijardi dolara, a vlasnik je Jack Ma. Kompanija je doživjela i nagli napredak u zemljama poput Latinske Amerike, Čilea i Brazila.

Shenzhen-based Tencent (TCEHY) je dospio na ovu listu tek prošle godine i trenutno zauzima peto mjesto, odmah iza Googla, Apple-a, Amazona (AMZN) and Microsofta (MSFT), ali opet ispred Facebooka. Ovaj brend ima tržišnu vrijedost od 490 milijardi dolara koja je narasla oko 65 posto od prošle godine.

Google je već zadnjih 12 godina na vrhu ove liste i trenutno ova kompanije vrijedi oko 302 milijardi dolara, sa napretkom od 23 posto od prošle godine.

(I.S.)

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...