Obrazovna politika Nezavisnog bloka zasnovana na inovacijama i novim programima

Preporučujemo

Nezavisni blok je danas u Sarajevu održao Savjetovanje o stanju u obrazovanju i ideje za novu obrazovnu politiku u BiH.

Na Savjetovanju su učestvovali predstavnici obrazovnih institucija, domaćih i međunarodnih organizacija, te predstavnici akademske zajednice i institucija koje se bave tržištem rada i zapošljavanjem u BiH.

- -

“Želimo izgraditi moderno obrazovanje, dostupno svima i prilagođeno stanju na tržištu rada i potrebama društva danas i BiH u budućnosti. Naš plan se zasniva na inovacijama i novim programima, a ne na sukobu nadležnosti iza koje se sada kriju samo neznalice i nekompetentni. Norme, standardi, transparentnost i kvalitet koji će služiti zemlji i društvu, želimo postići kroz promjenu odnosa vlasti prema ovoj oblasti, uspostavljanjem Mreže za karijeru, mreže najkvalitetnijih škola i univerziteta, centara za očuvanje ljudskih resursa i kroz strateški program investiranja u učenike, nastavnike i obrazovne ustanove – jer učitelji i nastavnici moraju biti dosta bolje priznati i vrednovani nego što je to slučaj danas”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Marijana Šećibović, članica Predsjedništva Nezavisnog bloka, rekla je da stranka želi preuzeti odgovornos za obrazovanje i da je za to spremna:

“Imamo rješenja i političku volju te spremnost da izgradimo standarde, kvalitet, jednakost i dostupnost obrazovanju koje će služiti stvarnim potrebama i tako izgraditi vezu između obrazovanja i privrede, što će u konačnici značiti pokretanje i razvoj cijeloga društva”, izjavila je Marijana Šećibović, članica Predsjedništva Nezavisnog bloka.

“Uz definiranje značajnih problema Nezavisni blok predlaže tri konkretna projekta kroz čiju realizaciju planiramo riješiti nagomilane probleme u sektoru edukacije i to: Pristupanje Sorbona procesu, umrežavanje srodnih edukacijskih institucija i formiranje edukacionog HUB-a u BiH”, izjavio je Muharem Karamujić, jedan od osnivača i član Predsjedništva Nezavisnog bloka.

Najnovije

Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koji ne priznaje, ali je povukao nakon prozivki

Predsjednik Republike Srpske i najjače političke partije u tom entitetu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik uputio je Ustavnom sudu...