Verbalni sukob na saslušanju Lukača pred Anketnim odborom

Preporučujemo

Na sjednici Anketnog odbora NSRS, gdje na pitanja odgovara Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a, došlo je do verbalnog sukoba između njega i suspendovanog pripadnika MUP RS-a, Borislava Radovanovića kao člana Odbora, prenosi N1.

Nakon toga je odbio odgovarati na pitanja Radovanovića.

- -

Lukač je ukazao da je zajednička odluka bila da MUP organizuje konferenciju za novinare u svrhu transparentnosti u slučaju David Dragičević. Tvrdi da nije znao da nisu provjereni Davidovi džepovi nakon njegovi smrti.

Na pitanje zašto je u NSRS koristio toksikološki dokaz koji nije validan da bi Davida okarakterisao kao narkomanom, odgovorio je sljedeće:

“Iznio sam u Skupštini ono što je pisalo u izvještaju”, rekao je i dodao da nije obavljen uviđaj navodno opljačkane kuće, te je zato smijenjen komandir Policijske stanice Lauš.

Kazao je da nikada nije tvrdio da je David opljačkao kuću, niti kako je su sporni predmeti dospjeli u Davidove džepove. Prema Lukačovim riječima, Davidova majka je tvrdila da se na snimku kod kuće vidi David.

- -

Za njega nije sporno da postoje određene količine droge u Banjaluci, ali da ne može reći koliko tačno. Pri tome je ukazao da MUP RS-a ima najviše otvorenih međunarodnih akcija protiv narkomanije u BiH.

Smatra da nije moguće da je David zadavljen u lavoru ili kanti s vodom. Iz obdukcionog izvještaja dr. Željka Karana je pročitao o “muljevitom sadržaju u Davidovim dušnicima”, rekao je.

Istakao je da je njegova ostavka na poziciji ministra unutrašnjih poslova na raspolaganju.

Osvrnuo se i na ponuđenu pomoć američkog FBI-a u slučaju Dragičević.

“Imali smo sastanak kod mene u kabinetu i u prostorijama MUP-a, kasnije. Zamolili smo ih da pomognu u slučaju snimaka nadzornih kamera da bismo dobili jasniju sliku”, objasnio je.

Tvrdi da je zatražena pomoć i od SIPA-e i OSA-e.

Komentarisao je pisanja Slobodana Vaskovića i Borislava Radovanovića o ovom slučaju na njihovim blogovima.

“Na blogovima se prave nevjerovatne konstrukcije. Mogu da se snimaju filmovi. To su laži i manipulacije”, rekao je.

Najnovije

Oštra reakcija majki Srebrenice na izjavu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Nakon izjave ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića kako je ”1. Mart povod za rat, a ne dan...