Održana hitna sjednica Centralne izborne komisije BiH: Ovo su zaključci

Preporučujemo

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je održala 64. sjednicu. Jednoglasno su usvojeni Izvještaji o dostavljenim zahtjevima za akreditiranje izbornih posmatrača za Opće izbore 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

Prijedlog zaključaka po zahtjevima za ponovno brojanje glasačkih listića bila je druga tačka dnevnog reda. Ana Jagar, šefica odsjeka za pravne poslove, kazala je da je CIK primio veliki broj zahtjeva za ponovno brojanje.

“Kao preuranjeni zahtjevi su odbačeni u nekim biračkim mjestima u općinama Drvar, Gračanica, Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Brčko, Laktaši, Foča, Goražde, Banja Luka”, istakla je Jagar navodeći detaljno o kojim biračkim mjestima je riječ.

Ahmet Šantić, član CIK-a, javio se za riječ i rekao da postoji elementarno nepoznavanje Izbornog zakona od strane kandidata na izborima jer je veliki broj njih neosnovano tražio ponovno brojanje glasova.

“Imali smo praksu da odvojimo dio naših službenika da pregledaju ponovo zahtjeve i kada se steknu zakonski okviri da ih ponovno razmotrimo”, naveo je Šantić.

Kako je istaknuto, bit će ponovljeno brojanje glasova za nekoliko biračkih mjesta na nivoima za Predsjedništvo BiH, skupštine kantona, Parlament BiH i Parlament Federacije BiH i NSRS.

Nije još poznato kada će početi brojanje glasova.

Nemoguće je, kako kaže, ovakvu odredbu ispoštovati.

Jovan Kalaba, član CIK-a, kazao je da Općinske/Gradske izborne komisije nisu u zakonskom roku mogle ponoviti brojanje glasova jer su imali previše takvih zahtjeva pa je to “palo” na CIK.

“Digla se cijela javnost protiv CIK-a, a ne znaju da je nama zakon dozvolio da pravilno objedinimo rezultate u glavnom centru za brojanje”, smatra Kalaba.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da će podržati ovu naredbu.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, je nakon glasanja kazao da su četiri člana bila za, a jedan protiv.

Za riječ se javio Vlado Rogić koji je rekao da ne može podržati naredbu zbog toga što jedan njen dio nije u skladu s Izbornim zakonom.

“Saglasan sam da se otvore vreće na ovim biračkim mjestima i da se pravilno prebroje, s te strane nema nikakvih dilema”, rekao je te istakao da se ne slaže s tim da politički kandidati i akreditirani posmatrači sa svih biračkih mjesta budu prisutni tokom ponovnog brojanja jer nije u skladu sa zakonom.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...