Sjednica Predsjedništva DF: Komšić na sastanku 3. maja iznosi svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona

Preporučujemo

Danas je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte. Analizirana je trenutna politička situacija u zemlji, ukazano na dalje pokušaje destrukcije zemlje i zauzet stav da će Demokratska fronta  ostati do kraja vjerna svojim principima zahvaljujući kojima je stranka koja svakodnevno dobija nove pristalice, a to je borba za cjelovitu BiH po svaku cijenu, borba za ravnopravnost svih njenih građana na cijeloj teritoriji BiH i moralni i politički kredibilitet rukovodstva i članstva kada su u pitanju korupcija i kriminal.

To se ne može reći za najveći dio političkih subjekata jer smo svakodnevo svjedocima otvaranja novih sudskih postupaka i policijskih istraga prema članovima ili rukovodstvu brojnih stranaka, bez obzira bile one u poziciji ili opoziciji.

- -

Naglašeno je da će se, bez obzira što za to postoje male šanse, nastaviti napori da se dođe do za sve prihvatljivog rješenja Izbornog zakona. Do toga ne dolazi jer je HDZ zakovan na svojim pozicijama i ucjenjivački se odnosi prema svakom drugom prijedlogu, pri tome ne birajući sredstva.  Evidentno je takođe da je sve više upitan dignitet Centralne izborne komisije koja je pod uticajem HDZ-a, SNSD-a a utisak je da ni SDA nije daleko od te „kuhinje“, koja, ostane li stanje kakvo je danas, na velika vrata omogućava novu izbornu krađu nacionalnih stranaka. U situaciji koja se iz dana u dan usložnjava, uz omogućavanje nove izborne krađe, uz vršljanje i lobiranje stranih službi i zemalja koje ih podupiru-budućnost i cjelovitost ove zemlje je najneizvjesnija do sada, a njena podjela na tri etničke cjeline-sigurnija nego ikada, ukoliko se tome građani ne suprostave na sve moguće načine.

Na sastanku koji  će se o Izbornom zakonu ponovo voditi 03.maja – na nivou predsjednika stranaka – DF će ponovo pokušati odigrati pozitivnu ulogu i izaći sa još jednim kompromisnim prijedlogom. Danas je data podrška ovoj inicijativi uz procjenu da ni ona neće proći pored ovako zakovanih stavova HDZ BiH. Predsjedništvo je danas informisano i o dosadašnjem radu Centralnog izbornog štaba, definisalo još neke elemente Izbornog programa te zauzelo stav prema  izborima u RS-u, u okviru Proevropskog bloka.

Predsjedništvo je danas takođe usvojilo i niz Odluka, te verifikovalo izabrane članove regionalnih odbora Stranke.

Najnovije

Milorad Dodik Trojku koristi za svoje ciljeve kao i svoja tri prsta

  Za NAP piše: Sifet Kukuruz, pravni ekspert Nakon što je Trojka, suprotno izbornoj volji građana i suprotno ustavnim normama instalirana...