Ponovo oprečna mišljenja u Predsjedništvu, Čović se izvinio

Preporučujemo

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Sarajevu sa predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Kako se moglo vidjeti na pres-konferenciji nakon sastanka, vladala su oprečna mišljenja kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta.

Razgovarali smo i o nekim otvorenim pitanjima u regionu, zamolio sam gospodina Tuska da nam pomnogne da nađemo zajedničko rješenje po pitanju izgradnje Pelješkog mosta. Evropski put je godinama bio u zastoju, tek kroz njemačko-britansku inicijativu je krenulo. Predsjedništvo BiH je bilo lider u ovom procesu, mi svaku svoju sjednicu počinjemo sa prvom tačkom dnevnog reda: Evropski put BiH”, kazao je Izetbegović.

Uslijedio je odgovor Čovića.

“Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, a ne BiH. To je jasan stav u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva. Volio bih da ta pitanja ne stavimo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji. Zahvaljujemo EU što je pomogla ovaj projekat, nadamo se da ćemo u budućnosti ovakve stvari dogovoriti sa susjedima, u institucijama BiH, pa onda da idemo u javnost sa ličnim, stranačkim stavovima svih nas”.

“Isprika što smo vas zamorili time. Bez obzira na naše razlike, to je ambijent predizborne kampanje. Svi vjerujemo da se neke stvari mogu drugačije raditi. Stvarat ćemo ambijent, siguran sam da će Izetbegović u Sofiji iznijeti stav kolektivnog šefa države. Nije često da se u posljednje vrijeme slažemo, ali imamo konsenzus da ste naš prijatelj i da ste ovdje dobrodošli. Ohrabrili ste nas da osnažimo evropski put i nadamo se da smo blizu kandidatskog statusa”, naveo je Čović.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...