Ogrešević o saradnji sa SDA: Mjesecima sam upozoravao partnere iz Osmorke

Preporučujemo

Predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević govorio je o aktuelnim političkim dešavanjima u FBiH, sa posebnim osvrtom na formiranje vlasti u Unsko-sanskom kantonu koaliranjem sa SDA i DF-om.

Komentirao je Ogrešević i sankcije koje su danas uvedene Draganu Stankoviću, Osmanu Mehmedagiću i Edinu Gačaninu.

“Vjerovatno vlada SAD-a ima razloge zašto je poduzela takvu mjeru, ali mi imamo još političara koji su na crnoj listi. Zasigurno da je to određena poruka, vidjet ćemo šta će se dešavati dalje”, kazao je.

Ogrešević je govorio i o negativnim komentarima zbog koaliranja NES-a sa SDA u Unsko-sanskom kantonu.

“Nije se ovakav dogovor desio preko noći. Moramo razmišljati o vremenu koje je iza nas. Ono što je činjenica jeste da je NES u predizborni proces ušao sa jasnim opredjeljenjima da sa svojim partnerima budemo okosnica formiranja vlasti na svim nivoima. Kada je u pitanju USK, ovo vrijeme je proizvelo procese i djelovanje aktera za koje smo računali da će biti naši partneri u vlasti. To se manifestiralo na način da smo mi kao najjača stranka trebali da vodimo procese, ali očito da su ambicije određenih naših potencijalnih partnera bile drugačije i da nisu poštovali dogovor”, kazao je Ogrešević tokom gostovanja u programu BHT-a.

Istakao je kako se radi o zastupniku Naše stranke koji se opredijelio da pregovara sa SDA, te da je NiP bez obzira na postojanje sporazuma napravio savez sa POMAK-om te da je predsjednik kantonalnog odbora NiP-a napravio svoju grupaciju.

“To je urađeno uz očitu saglasnost njihovih predsjednika i rukovodstva s obzirom da sam ja u ovim mjesecima upozoravao i skretao pažnju na tu pojavu. Ta ambicija je bila da se stvori grupacija koja će biti pandan NES-u koja bi trebala voditi procese što je kompromitovalo postupak dogovaranja. To se naročito manifestira kroz činjenicu da smo mi prije mjesec dana imali 15 potpisa. NiP je ušao u ovaj mandat sa dva zastupnika i taman taj kapacitet je bio dovoljan, ali očito su oni to gledali na drugačiji način i na kraju su i ušli u pregovore sa SDA i javnost obavijestili da su to dogovorili”, objasnio je Ogrešević.

Lider NES-a nije ponudio konkretan odgovor na pitanje u kojoj mjeri je poljuljan sporazum stranaka Osmorke.

“Imamo dešavanja i vrijeme koje je iza nas da nije postojala volja NiP-a i Naše stranke da učestvuju u procesu formiranje vlasti koji je objektivan”, istakao je.

Smatra da takvi procesi utječu i na odnose stranaka.

“Mi imamo sporazum kada je u pitanju Federacija i držimo se tog sporazuma. Nikšić je upoznat o procesima u UKS i ranije sam mu skretao pažnju na to”, poručio je.

Govorio je Ogrešević i o tom gdje vidi NES unutar procesa formiranja vlasti u Federaciji BiH.

“Mi imamo potpisan sporazum i glasali smo u svakoj fazi do sada i naša pozicija je takva sad. Mi smo dali podršku Nikšiću i to je dio ovog našeg sporazuma. Do sada se nije ništa promijenilo u tom smislu, ali općepoznato je da mi od izmjena Ustava i kako je izabran sastav Parlamenta znamo da imamo situaciju da rukovodstvo Federacije nema konsenzus oko toga ko treba biti premijer i sačinjavati vladu. Naš stav je da ako zaglavimo u tom međuprostora da su za nas prihvatljiva dugoročna pravila”, poručio je.

Govorio je i o odnosu NES-a i SDA iz ranijih perioda, ističući kako NES svoju kampanju nije gradio napadom na pojedine stranke već na pojave.

“Nismo opterećeni niti sa jednom strankom, pa tako ni sa SDA. Imamo svoja mišljenju o radu prethodnih vlada. Mislim da je u interesu USK da analiziramo dosadašnje pogrešne prakse kako bismo napravili unapređenje u brojnim sektorima”, kazao je Ogrešević.

Smatra da stranke Osmorke moraju više razgovarati jer ih veže potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju.

“U konačnici treba razgovarati sa svim akterima na političkoj sceni jer ima pitanja koja su bitna nevezano za to ko će biti u vlasti, koja su više od toga. Parlamentarna većina ne korespondira sa mišljenjem rukovodstva FBiH”, zaključio je lider NES-a.

Najnovije

Sjednica VSTV-a: Glavni tužilac Kajganić loše rezultate pripisao policiji

Prezentirajući izvještaje o radu, kao i rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, glavni...