EU pozdravlja odluku zemalja kandidata o Bjelorusiji, istaknuta i BiH

Preporučujemo

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je danas odluku zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, da usklade svoju politiku sa odlukom Vijeća EU vezano za situaciju u Bjelorusiji i ulogom te zemlje u agresiji na Ukrajinu.

U izjavi se podsjeća da je Vijeće 24. februara usvojilo odluku o sankcijama, kojom se dopunjuje ranija odluka i produžavaju “restriktivne mjere protiv Bjelorusije za još jednu godinu” te odluke koja se odnosi na mjere protiv pojedinaca.

“Zemlje kandidatkinje Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina, i Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA-e Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Europskog ekonomskog prostora pridružuju se ovoj odluci Vijeća. One će osigurati da su njihove nacionalne politike u skladu s ovom odlukom Vijeća,” navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i kako Europska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je.

Od kandidata za članstvo u EU iz regije, Srbija nije spomenuta u saopštenju.

Podsjećamo, Europski Parlament danas je usvojio rezoluciju, kojom se traži od briselskih institucija da Bjelorusiji uvede iste sankcije koje su uvedene Rusiji.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...