OHR: Neusvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku moglo bi ozbiljno ugroziti bh. pravosuđe

Preporučujemo

Neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku, kojima bi se osporene odredbe zakona uskladile sa Ustavom BiH, moglo bi ozbiljno ugroziti funkcioniranje bosanskohercegovačkog pravosuđa, upozoreno je danas iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

– Ukoliko bi odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH na koje se odnosi odluka Ustavnog suda iz juna 2017. godine bile stavljene van snage odlukom Suda o neprovođenju njegove ranije odluke, pravosuđe BiH bilo bi ozbiljno ugroženo i ne bi bilo u mogućnosti procesuirati teške slučajeve kriminala i korupcije u BiH.

- -

Vlasti u BiH moraju postati svjesne ozbiljnosti ove situacije i djelovati u skladu s tim, te ispuniti svoje obaveze usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku. Brzo usvajanje odgovarajućih amandmana otklonilo bi opasnost od slabljenja kapaciteta pravosudnih institucija BiH za borbu protiv korupcije. U suprotnom, ukoliko bi odredbe koje je osporio Ustavni sud bile stavljene van snage prije nego što se institucije BiH pozabave neophodnim izmjenama, teško je predvidjeti sve posljedice koje mogu nastati po predmete koji su u toku i da li će ti predmeti  ikada biti pravilno suđeni.

Istovremeno, OHR želi naglasiti da je važno da Ustavni sud prepozna stalne napore institucija da riješe ovo pitanje. Postoje izmjene i dopune u parlamentarnoj proceduri koje bi, suštinski gledano, riješile problem. Drugim riječima, vlasti BiH nesumnjivo rade na rješavanju ovog pitanja i OHR se nada da će Ustavni sud ovo uzeti u obzir.

BiH treba biti u stanju da ispunjava obaveze propisane Ustavom. Prema tome, od najvećeg je značaja da izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH i dalje omogućavaju puno vršenje krivične nadležnosti na državnom nivou i osiguraju usklađenost sa međunarodnim standardima u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Krivično zakonodavstvo BiH mora osnažiti borbu protiv kriminala i korupcije, a ne sprečavati državu da vrši svoju nadležnost, kao i da ispunjava obaveze u pogledu očuvanja pravnog poretka.

OHR pažljivo prati ovo pitanje i izražava zabrinutost zbog mogućih posljedica, prenosi NAP.

Najnovije

Vladimir Orlić zvanično izabran za direktora BIA

Vlada Srbije je danas donijela rješenja o postavljenju Vladimira Orlića za direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Saglasnost za njegovo imenovanje dao...