Opasni za korištenje: Ako imate neki od ovih proizvoda prestanite sa njihovom upotrebom

preporučujemo

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine vrši kontrolu nesigurnih proizvoda koji se nalaze na policama u trgovinama širom BiH.

 

Iz ove Agencije ukazuju na opasnost koju može izazvati po zdravlje i sigurnost korištenje nekih od testiranih proizvoda.

 

Jedan od tih proizvoda su i drvene bojice “TOP Model by Depesche”.

– Migracija hroma (VI) iz materijala ostruganog s površine bojica je veća od dopuštene (izmjerena vrijednost iznosi 0,0721 mg/kg). Proizvođač je Source well Co.LTD, a zemlja porijekla je Kina, dok je uvoznik firma R. Time d.o.o. Sarajevo. Dijete može staviti bojicu u usta i cuclati je, pa se tako izlaže djelovanju hroma. Hrom (VI) može uzrokovati rak, senzibilizaciju i može izazvati alergijske reakcije – navode iz Agencije.

 

Ističu da je uvoznik poduzeo mjere povlačenja proizvoda s tržišta i uništavanja.

 

– Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da isti prestanu koristiti i vrate uvozniku – ističu.

 

Iz Agencije također ukazuju i na opasnost od korištenja bojica “Metallic Jumbo Colored pencils Boya Kalemi”.

– Proizvođač je Fatih Kalem Sanayi A.S. iz Turske, a uvoznik je R. Time d.o.o. Sarajevo. Migracija hroma (VI) iz materijala ostruganog s površine bojica je veća od dopuštene (izmjerena vrijednost iznosi 0,1702 mg/kg) – kazali su iz Agencije te preporučuju potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod da isti prestanu koristiti i vrate uvozniku.

 

Ni drvene bojice “COLOR PENCIL” 24 colours“ KEYROAD School Stationery 24/1 nisu sigurne za upotrebu.

– Proizvođač je Ningbo Johnshen Stationery CO, Ltd, Jiangdong zone, Kina, uvoznik je Društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge na veliko i malo, uvoz i izvoz “Gatarić” d.o.o. Derventa – navode iz Agencije.

 

Vršena je kontrola sigurnosti igračke Frozen, plastične lutke, te je ustanovljeno da proizvod predstavlja hemijski rizik jer sadrži supstance opasne po zdravlje u većim količinama od dozvoljenih.

Taj sadržaj nije u skladu sa Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

 

Proizvođač je Shantou Chenghai XaQi Toys Industrial Co. Limited Guangdong iz Kine.

 

– Uvoznik je firma Fructa Trade doo Derventa. Uvoznik je poduzeo mjere povlačenja s tržišta i uništenja opasnih proizvoda. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku – navode iz Agencije.

 

 

Najnovije

Škoda prekinula proizvodnju u svojim tvornicama, radnici poslani kućama

Škoda je prekinula proizvodnju u sve svoje tri tvornice u Češkoj zbog nedostatka čipova, poluvodiča te ostalih automobilskih dijelova. Ostavili...