Općina Centar donirala 40.000 KM za Sarajevo Film Festival

Preporučujemo

U Općini Centar Sarajevo juče je upriličeno potpisivanje protokola na osnovu kojeg se iz općinskog budžeta dodjeljuje 40 hiljada konvertibilnih maraka Udruženju ”Obala Art Centar” za podršku ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

U ime Općine Centar protokol sa administrativnim direktorom Sarajevo Film Festivala Dževadom Mujanom o ovoj donaciji potpisao je načelnik Nedžad Ajnadžić. On je tom prilikom rekao da Općina Centar godinama podržava ovu kulturnu manifestaciju od izuzetnog značaja za Općinu, grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te da je ovogodišnji grant iz budžeta za tu namjenu i veći nego do sada, ali i da će se saradnja nastaviti i ubuduće.

- -

-Ove godine želimo dati i više nego što je to protokol za Sarajevo Film Festival i od njega očekujemo više nego da sada, a mi ćemo se postarati da obezbijedimo malo bolje lokalno komunalne pretpostavke kada je u pitanju ova manifestacija. Tek sada dolazi do izražaja ono što smo prošle godine brzo i u rekordnom roku završili, a to je prostor trga ispred Narodnog pozorišta. Ono što bi bilo interesantno za SFF i nastojanje u perspektivi jeste da ćemo vrlo brzo ukloniti saobraćaj ispred hotela ”Bosnia” gdje će biti uređen Trg kulture Jurislava Korenića i pješačka zona. To je u prvom koraku, a kasnije ćemo raditi rješavanje saobraćaja u mirovanju odnosno izgradnju podzemne garaže u tri etaže ispod trga. Također ćemo otpočeti brzu proceduru rješavanja urbanističko planske dokumentacija i ukloniti hotel ”Pošta” kako bi imali kompletan park i pješačku zonu. Mislim da centar grada treba oslobađati od saobraćaja i moja je intencija i plan da najveći dio ulica u centralnom dijelu općine proglasimo zelenim, odnosno pješačkim zonama bez saobraćaja, kazao je načelnik Ajnadžić.

Administrativni direktor Sarajevo Film Festivala Dževad Mujan je zahvalio Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za dugogodišnju podršku kao i za ovu posljednju značajnu donaciju za SFF – prestižni kulturni događaj koji se održava na području središnje sarajevske općine i izrazio uvjerenje da će se veoma uspješna saradnja nastaviti i ubuduće.

Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji Jugoistočne Evrope i jedan od značajnijih u Europi, koji se održava od 1994. godine i okuplja filmske profesionalace kako iz regije tako i iz cijelog svijeta, a više od 100.000 ljudi posjeti brojne festivalske programe.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...