Općina Centar donirala 40.000 KM za Sarajevo Film Festival

Preporučujemo

U Općini Centar Sarajevo juče je upriličeno potpisivanje protokola na osnovu kojeg se iz općinskog budžeta dodjeljuje 40 hiljada konvertibilnih maraka Udruženju ”Obala Art Centar” za podršku ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

U ime Općine Centar protokol sa administrativnim direktorom Sarajevo Film Festivala Dževadom Mujanom o ovoj donaciji potpisao je načelnik Nedžad Ajnadžić. On je tom prilikom rekao da Općina Centar godinama podržava ovu kulturnu manifestaciju od izuzetnog značaja za Općinu, grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, te da je ovogodišnji grant iz budžeta za tu namjenu i veći nego do sada, ali i da će se saradnja nastaviti i ubuduće.

-Ove godine želimo dati i više nego što je to protokol za Sarajevo Film Festival i od njega očekujemo više nego da sada, a mi ćemo se postarati da obezbijedimo malo bolje lokalno komunalne pretpostavke kada je u pitanju ova manifestacija. Tek sada dolazi do izražaja ono što smo prošle godine brzo i u rekordnom roku završili, a to je prostor trga ispred Narodnog pozorišta. Ono što bi bilo interesantno za SFF i nastojanje u perspektivi jeste da ćemo vrlo brzo ukloniti saobraćaj ispred hotela ”Bosnia” gdje će biti uređen Trg kulture Jurislava Korenića i pješačka zona. To je u prvom koraku, a kasnije ćemo raditi rješavanje saobraćaja u mirovanju odnosno izgradnju podzemne garaže u tri etaže ispod trga. Također ćemo otpočeti brzu proceduru rješavanja urbanističko planske dokumentacija i ukloniti hotel ”Pošta” kako bi imali kompletan park i pješačku zonu. Mislim da centar grada treba oslobađati od saobraćaja i moja je intencija i plan da najveći dio ulica u centralnom dijelu općine proglasimo zelenim, odnosno pješačkim zonama bez saobraćaja, kazao je načelnik Ajnadžić.

Administrativni direktor Sarajevo Film Festivala Dževad Mujan je zahvalio Općini Centar i načelniku Ajnadžiću za dugogodišnju podršku kao i za ovu posljednju značajnu donaciju za SFF – prestižni kulturni događaj koji se održava na području središnje sarajevske općine i izrazio uvjerenje da će se veoma uspješna saradnja nastaviti i ubuduće.

Sarajevo Film Festival je vodeći filmski festival u regiji Jugoistočne Evrope i jedan od značajnijih u Europi, koji se održava od 1994. godine i okuplja filmske profesionalace kako iz regije tako i iz cijelog svijeta, a više od 100.000 ljudi posjeti brojne festivalske programe.

Najnovije

Rudari traže hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zatražio je hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem povodom rješavanja aktuelne...