Opozicija iz RS-a podnijela zahtjev za novo brojanje glasova, cilj im je ponavljanje izbora

Preporučujemo

Opozicione političke stranke iz Republike Srpske danas su u sjedištu Centralne izborne komisije (CIK) u Sarajevu predale zahtjev da se ponovo izbroje glasovi kandidata za predsjednika RS-a.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kao jedne od opozicionih stranaka, obrazložio je zašto je podnijet zahtjev da se ponovo izbroje glasovi, odnosno zašto se smatra da je oštećena kandidatkinja opozicije Jelena Trivić (PDP), a u korist kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

“Predali smo zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova, jer smo utvrdili stotine nepravilnosti. Više od 65.000 glasova je kontaminirano. Skoro 35.000 glasova je nevažećih. Ogromna je razlika u korist Dodika u Doboju i Zvorniku. To je razlika u 20.000 glasova, što je suprotno od podataka koje smo dobijali sa terena. Nepoznati kandidati su dobijali po 150 glasova, a kandidat opozicije je dobijao nula glasova”, tvrdi Borenović.

Kako je kazao, ponovo se moraju otvoriti biračke kutije kako bi se utvrdilo šta se u njima nalazi.

“Moramo utvrditi istinu. Obaveza ne samo nas, medija i građana, već i CIK-a, koji bi trebao na bazi svih dokumenata, kao i na bazi službene dužnosti, jeste da se otvore kutije i da se utvrdi šta se zaista u njima nalazi”, poručio je.

Naglasio je da opozicione stranke neće odustati dok se “ne utvrdi istina i pravda”.

“To je moguće otvaranjem svih kutija sa svih 2.000 biračkih mjesta. Nije utvrđen niti jedan primjer da je kandidat vladajuće koalicije oštećen. To nije tajna i to je potpuno jasno. Dobili smo to da će naš zahtjev biti uvažen i biti protokolisan”, dodaje predsjednik PDP-a.

Jelena Trivić je istakla zašto smatra da se na Općim izborima u RS-u desila izborna krađa.

“Proces brojanja tokom noći je bio ravan ratnom stanju. Samo na jednom videosnimku vidi se kako batinaši upadaju i napadaju posmatrača koji se nije povukao. Sad mi trebamo to priznati i do kraja ćemo istjerati ovaj proces. Ovo ne radimo zbog sebe, već zbog građana. Pogledajte saopćenje CIK-a u 1:30 sati u izbornoj noći. Rezultati nisu bili jasni, jer ne dobijamo dovoljno ažurne podatke sa biračkih mjesta – to je CIK rekao. Proces brojanja je bio obustavljen, jer je neko dobio naredbu da krade”, kazala je.

Tirivć je kao konačni cilj navela to da se ponovo izbori za predsjednika RS-a. Govoreći o protestu opozicije zbog sumnji u izborni proces, a koji je najavljen za 6. oktobar, izjavila je da to nije nikakva obojena revolucija, kako to predstavljaju vladajući.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji je bio kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, također je istakao da postoje osnovane sumnje da se desila izborna krađa. Izdvojio je Doboj kao jasan primjer za to.

Vladajući u RS-u su u međuvremenu poručili da im nije prihvatljivo da se ponovo broje glasovi za entitetskog predsjednika.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...