Oštećen produktovod koji je trebao dopremiti plin u RS, Slavonski Brod bez vode

Preporučujemo

Slavonski Brod ostao je bez pitke vode nakon što je u srijedu 28. marta došlo do ekološke katastrofe prilikom tlačnog ispitivanja cijevi starog naftovoda/produktovoda. Prema informacijama koje ima agencija Patria, došlo je do istjecanja naftnih derivata koji su se godinama taložili u dijelu naftovoda koji se nije otvarao. Iako iz kompanije Crodux koja je bila zadužena za remont naftovoda tvrde da je iscurilo 100 do 150 litara naftnih derivata, gradonačelnik Mirko Duspara mišljenja je da se radi o 10.000 litara. Iako se prvobitno o ovom incidentu šutilo, utvrđeno je da je došlo do zagađenja vode te su stanovnici ostali bez pitke vode. U Slavonski Brod upućene su cisterne sa pitkom vodom.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković kazao je u petak da su ugljikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna. Rezultati analize uzoraka uzetih sinoć bit će poznati tokom dana, a danas su uzeti uzorci za treću analizu.

- -

Gradonačelnik Duspara ovaj incident nazvao je terorističkim činom. On tvrdi da do ovoga ne bi došlo da su se poduzele prave mjere.

Nakon objave prve informacije o zdravstvenoj neispravnosti vode, građani su pokupovali vodu s benzinskih pumpi koje su sinoć bile otvorene, a u jutarnjim satima dobar dio njih obišao je i trgovine. Danas su stigle i cisterne sa pitkom vodom.

Inače, prošle godine Vlada Hrvatske i Vlada RS potpisali su sporazum o spajanju Rafinerije u Bosanskom Brodu na plinovod Hrvatske u Slavonskom Brodu. Riječ je o starom naftovodu (produktovodu) kojim je planirana distribucija plina prema RS-u. Bh. vlasti su upozoravali da od ovog projekta neće imati koristi ni građani bh. entiteta RS, već samo trgovci koji budu učestvovali u ovom projektu.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...