Otkriven najduži podvodni tunel koji su koristile Maye

Preporučujemo

Ronioci u Mexicu otkrili su najduži podvodni tunel u svijetu, dug 347 km, koji bi mogao rasvijetliti historiju Maya, piše The Guardian.

Grupa ronioca povezala je dva podvodna tunela u istočnom Mexicu te su otkrili kako vjeruju da je najveća potopljena pećina na svijetu. Istraživači također vjeruju kako će ona pomoći otkrivanju tajni civilizacije Maya.

- -

The Gran Acuifero Maya je projekat posvećen istraživanju i očuvanju podzemnih voda poluotoka Yucatan, a tunel je idenfikovan nakon mjeseci istraživanja.

Otkriveno je da je sistem pećina Sac Actun dužine 263 km povezan sa Dos Ojos sistemom od 83 km.

Foto: Guardian

Podvodni arheolog i direktor istraživanja Guillermo de Anda rekao je da je zadivljen otkrićima koji će pomoći razumjevanju razvoja bogate kulture ovog dijela, gdje su živjele Maya.

“Ovo otkriće nam dozvoljava da još jasnije otkrijemo kakvi su bili rituali, lokacije za hodočašća i velika predšpanska naselja za koja znamo da su postojala”, rekao je Anda za Reuters.

- -

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio...