Otkriveni detalji osiguranja Vučića u Zagrebu: Blindirana auta, snajperi, agenti u civilu

Preporučujemo

Dolazak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za hrvatske sigurnosne službe jedan je od većih sigurnosnih izazova.

Kako jutarnji.hr piše, u siguranje srbijanskog predsjednika uključeno je nekoliko stotina ljudi iz svih dijelova sigurnosnog sistema, od policije u uniformi i civilu, Uprave za posebne poslove sigurnosti, SOA-e, VSOA-e.

- -

S obzirom i na najavljene demonstracije zbog Vučićeva dolaska u Zagreb zakazane za sutra na Trgu svetog Marka, danonoćno rade i svi policijski službenici na protuterorističkim odjelima koji provjeravaju sve osobe i skupine koje bi mogle ugroziti sigurnost srbijanskoga predsjednika.

Sav hodogram protokola i sigurnosni rizici koordiniraju se i u suradnji s nadležnim službama Republike Srbije i službi zaduženih za osiguranje srbijanskog predsjednika i zasad drže podalje od javnosti.

Dokazuje to i podatak da ni iz Ureda predsjednice ni iz nadležnih gradskih službi nema odgovora na upit hoće li se na trasi kojom će proći Vučić na stupove javne rasvjete vještati zastave Republike Srbije, što je uobičajeno kod dolaska stranih državnika u Zagreb.

I jedini razlozi za tu šutnju su sigurnosni. Procijenjeno je da bi protivnici Vučićeva dolaska, među kojima su i pripadnici nekih ekstremnih navijačkih skupina to mogli iskoristiti kao priliku za paljenje srpskih zastava.

- -

Nadzire se i komunikacija na društvenim mrežama, iz koje bi se mogla iščitati bilo kakva prijetnja, te provjeravjaju svi oni koji su prije sudjelovali u sličnim incidentima.

Kad je riječ o sigurnosti šefova država, tu nema nikakvih političkih ili ideoloških “brana” saradnji, nego se radi isključivo po pravilima policijsko-obavještajne struke.

I prethodnica Vučićevog osiguranja već je stigla u Zagreb, a nakon svih uspješno odrađenih poslova razmjenuju se i prigodni darovi “sigurnjaka”, memorabilija službi. Osim osiguranja predsjednika Srbije, posebni timovi rade i pripremu osiguranja svih predstavnika te delegacije privrednika.

Zbog Vučićeva dolaska, sigurno se neće zavarivati šahtovi, kao što je to bilo za dolazaka američkog, izraelskog ili kineskog predsjednika prijašnjih godina. Međutim, sasvim izvjesno da će trasa prolaska kolone vozila biti potpuno sterilna.

To je razlog jer su se možda od nedjelje navečer ili od ponedjeljka u noći mogu očekivati policajci u uniformi na trasi prolaska, kao i patroliranje obilježenih i neobilježenih vozila. U pripremi će biti i snajperski timovi ATJ Lučko, pripadnici interventnih postrojbi, deseci detektiva i tajnih agenata u civilu. Plan osiguranja davno je napravljen i sada se samo bruse posljednje pojedinosti.

MUP na raspolaganju ima blindirano vozilo, u pripremi će biti i poseban tim Hitne pomoći te će se morati raspolagati određenom količinom krvi krvne grupe kakvu ima i Aleksandar Vučić. To nije ništa neuobičajeno, nego standardna rutina u svim državničkim posjetima.

Već prilikom upućivanja poziva u obzir je uzet i sigurnosni aspekt koji hrvatske službe mogu garantovati jer inače poziv ne bi ni upućen.

Ovaj hrvatski medij podsjeća i na incident kada je Vučić u Srebrenici napadnut kao “ozbiljan propust sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine”.

Najnovije

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude

Ne smiruju se reakcije na masakr u Gazi, svjedok kaže da su kamioni s hranom gazili ljude. Najmanje 112 Palestinaca...