Otkriveno kako je Hadžiahmetović “pomagao” ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

preporučujemo

Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek.

Bivša direktorica Pendek je tvrdila da je na nju vršen pritisak da zapošljava osobe bliske Narodu i pravdi (NiP), te da je njena smjena posljedica odbijanja tih naloga.

– Ja sam zaprimila mail za imenovanje izvršnih direktora, što je neuobičajeno da neko vrši pritisak na vas u tri sata ujutro, koga ćete taj dan imenovati za izvršne direktore – posvjedočila je Pendek u julu ove godine.

S druge strane, NiP-ov ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović je tvrdio da nije vršio pritisak na Pendek već da joj je u tri sata ujutro poslao listu osoba koje bi trebala imenovati taj dan samo da bi joj – pomogao.

Da li je NiP-ov ministar zaista imao neobičan poriv da nametanjem kadrovskih rješenja “pomogne” direktorici ViK-a i da li je postojao pritisak da se imenuju stranački podobne osobe, postalo je jasno nešto više od dva mjeseca kasnije. U međuvremenu je NiP za novog direktora ViK-a postavio Rusmira Salića, čija je ključna referenca, s obzirom na upitnost formalnih uvjeta koje je trebao zadovoljiti, bila finansijska pomoć NiP-u u iznosu od 2.000 KM uoči prošlih Lokalnih izbora, piše Faktor.

Za razliku od Pendek, koja nije prihvatila Hadžiahmetovićevu “pomoć”, sa tim problem nije imao njen nasljednik Salić. Tako je početkom oktobra ove godine na poziciju izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove KJKP ViK imenovan Amar Nović. Nović je na prošlim Lokalnim izborima bio kandidat NiP-a za Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo, ali nije uspio osvojiti mandat jer mu je povjerenje ukazalo tek 947 birača. Osnovna plaća koju će ovaj NiP-ov neuspješni kandidat primati u ViK-u iznosi 2.740,10 KM.

Pročitajte:  Abdulah Iljazović napustio NiP: Stvara se kult ličnosti, stranka je privatna

 

Prvog oktobra je na poziciju izvršnog direktora za kanalizacioni sistem ponovo imenovan Adnan Šerak. Nije teško pretpostaviti kojoj stranci Šerak pripada. I on je bio kandidat NiP-a na Općim izborima 2018. za Skupštinu KS, ali je osvojio samo 535 glasova. Međutim, članstvo u NiP-u mu je donijelo radno mjesto sa pripadajućom osnovnom plaćom u iznosu od 2.641 KM.

 

Zanimljivo je da je upravo NiP stranka koja svoju političku platformu gradi na retorici kojom se protivi praksi stranačkog zapošljavanja. Međutim, u praksi se ispostavlja da rade upravo ono za što optužuju svoju političku konkurenciju.

 

 

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...