Za izdavanje diplome studenti moraju platiti 231 KM

preporučujemo

Aida Kerić je ove godine je završila prvi ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu. Ono što je ovu mladu djevojku iznenadilo je da za izdavanje diplome mora platiti čak 231 KM.

– Studirala sam na državnom fakultetu, redovno i na budžetu, da bih na kraju studija bila primorana platiti 231 KM printanje 3 lista A4 formata i izradu diplome na 2 jezika na koja smo i slušali nastavu. Na jednom listu su moji podaci, izjava da sam završila prvi ciklus i stekla zvanje koje sam stekla. Na drugom listu je spisak svih položenih predmeta, ocjene koje sam ostvarila, ECTS bodovi i moja prosječna ocjena – kazala je Kerić.

Sadržaj drugog papira, dodaje, bez ikakvih nedostataka može vidjeti kad god se uloguje na informacioni sistem Univerziteta u Sarajevu.

– Sadržaj prvog sam mogla i sama otkucati i odnijeti na potpis, a ova 1 KM je za dva ista obrasca koja služe da uneseš podatke koje si unosio nekoliko puta tokom tri godine studiranja. Naravno, sve preko uplatnice, uključujući i ovaj obrazac „od marke“, pa onda i na svaku uplatnicu provizija. Pare ispadaju k’o da hodam poderanih džepova. Sve što je plaćeno ne vrijedi ni peti dio nametnute cijene, ali se situacija nauštrb studenata koristi jer diplomu trebamo imati i fizički. Sve po principu da bi se naplatilo, ne i da bi se isplatilo – govori.

Najnovije

Vukanović: Zašto ne uhapsite Đokića, držite ga kao psa na lancu

Poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović obratio se na današnjoj sjednici NSRS te upitao ministra unutrašnjih poslova...