Otpremnine ostaju do 30.000 KM

Preporučujemo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu odbio je da podrži izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojima bi za neopravdani nedolazak na sjednice Parlamenta BiH poslanicima i delegatima bile obustavljene plate.

Nije prihvaćen ni prijedlog da se otpremnine pri odlasku u penziju za zaposlene u institucijama sa sadašnjih 30.000 KM ograniče na maksimalno 10.000 KM, dok bi najniži iznos otpremnina ostao na sadašnjem nivou od 5.300 KM.

Delegati Doma naroda nisu ni razmatrali ove izmjene jer je prethodno Ustavnopravna komisija ovog doma dala negativno mišljenje na ove prijedloge, pa su delegati glasali samo o izvještaju Komisije, a prihvatajući taj izvještaj većina u Domu naroda je pokazala da nije niti za sankcioniranje neopravdanog dolaska na sjednice neisplaćivanjem plata, niti je za smanjenje otpremnina.

Inače, prijedlog da se ograniče otpremnine ranije je u parlamentarnu proceduru uputio bivši poslanik u Predstavničkom domu Damir Arnaut, dok je prijedlog za ukidanje plata onim parlamentarcima koji ne opravdaju nedolazak na sjednice uputio poslanik Denis Zvizdić.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...