Otuđena vlast ni ne priča s demonstrantima, kao da su zaboravili 2014.

preporučujemo

U glavnom gradu BiH i danas su bile velike vrućine, a okupljeni na protestima u organizaciji Saveza samostalnih sindikata BiH šetali su od ulice Mula Mustafe Bašeskije do zgrade Vlade FBiH.  Naravno, u skladu sa temperaturnim prilikama morala je intervenirati i Hitna pomoć, jer je među okupljenima bilo i onih kojima je pozlilo.

U unutrašnjosti klimatizirane zgrade Vlade FBiH sjede predstavnici izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, i ne pada im na pamet obratiti se okupljenima ili izraziti mrvu suosjećanja. I tako nam godinama, decenijama servira SDA politika. Otuđeni od stvarnosti nikada još predstavnici političkog kora nisu smjeli izaći pred demonstrante i porazgovarati s njima o zahtjevima. Pa, makar da ih slažu da će nastojati ispuniti ono što se traži.

No, trebali bi biti svjesni da se tako nakuplja frustracija, a u konačnici eksplozija bi mogla biti ponavljanje 2014. godine, kada su spašavali žive glave ispred požara iz plamtećih zgrada vlada u više gradova u BiH i Predsjedništva BiH.

I ma koliko se vladajuće strukture bavile teorijama zavjera i optužujući druge politike za 2014. godine, trebali bi biti svjesni, čak iako su upravu, da je gladna usta lako nagovoriti na bilo šta.
A, za ta gladna usta krivi su upravo oni. Zato neosjetljivost političara spram demonstranata bi na kraju mogla rezultirati općim neposluhom, protestima koji neće biti mirni…

Inače, okupljeni na današnjim protestima tražili su usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantirati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, kao i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH.

Zatraženo je i da se pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora, uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i sigurna radna mjesta.

Sve što bi trebalo biti osigurano i bez protesta upozorenja.

Tako je i u slučaju nedavnih protesta ljekara kojima se također niko nije obratio. Otuđenost je postala pregolema i skoro da imamo veliko klasno raslojavanje u društvu. Zato dodatni zahtjev ‘Fadile – odlazi’ ne treba da čudi premijera. Jedini je problem što zahtjeve niko ne čuje, a svi imaju dobar sluh. I tako će biti sve do neke buduće 2014., a sve je više nezadovoljnih s kojima čak predstavnici vlasti više ne žele ni da pričaju.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...