Otvorena birališta u Hrvatskoj: Više od 3,7 miliona građana bira novi saziv Sabora

Preporučujemo

U Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta na kojima više od 3,7 miliona glasača odlučuje o tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i ko će dobiti priliku formirati novu Vladu i upravljati državom.

Na ovim parlamentarnim izborima je više od 120.000 glasača manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3.511.000, dok bez prebivališta u Hrvatskoj aktivno registrovanih je 222.300 birača.

- -

U utrci za 11. saziv Hrvatskog sabora su 2.302 kandidata na 165 listi.  U Hrvatskoj je danas neradni dan, a birališta će biti zatvorena u 19 sati.

Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske traju dva dana, a počeli su u utorak. Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj biraju tri od ukupno 151 saborskog zastupnika, u 11. izbornoj jedinici koja obuhvata ukupno 41 državu.

Od 110 biračkih mjesta u dijaspori, najviše je u Bosni i Hercegovini, ukupno 43, dva manje nego na prethodnim izborima održanim 2020. godine, a glasa se u sedam bh. gradova. Najviše biračkih mjesta je u Mostaru, 22, u Vitezu pet, u Sarajevu četiri, u Tuzli dva, u Banjoj Luci jedno, a u Livnu četiri biračka mjesta.

Za preuzimanje vlasti i imenovanje premijera na čelu nove Vlade, pobjednička stranka ili koalicija morat će predsjedniku Hrvatske predočiti podršku najmanje 76 izabranih predstavnika na parlamentarnim izborima, što je minimalna natpolovična većina od ukupno 151 zastupnika.

Najnovije

Gradonačelnik 23. maj proglasio Danom žalosti na području grada Tuzle

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić donio je Odluku o proglašenju Dana žalosti na području grada Tuzle, povodom tragičnog događaja i...