Povećan interes za izbore za Evropski parlament

Preporučujemo

Interes Evropljana za predstojeće izbore za Evropski parlament znatno je veći nego prije posljednjeg glasanja prije pet godina, prema anketi EU objavljenoj u srijedu, a siromaštvo, zdravlje, radna mjesta i odbrana smatraju se glavnim temama kampanje.

Šezdeset posto ispitanika reklo je da su veoma ili donekle zainteresovani za glasanje koje se održava između 6. i 9. juna, u poređenju sa 49 posto prije izbora 2019. godine, pokazalo je istraživanje Eurobarometra.

- -

Većina građana iz 27 država članica bloka, ili 81 posto, anketiranih u februaru i martu, kaže da je međunarodni kontekst – obilježen oružanim sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku – učinio glasanje još važnijim.

– Evropljani su svjesni da su ulozi visoki – rekla je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola u video poruci.

Jedina zemlja koja nije pokazala porast interesovanja bila je Francuska. Samo 27 posto tamošnjih ispitanika reklo je da ima pozitivnu sliku o Evropskom parlamentu, što je najniži nacionalni rezultat.

EU provodi redovna istraživanja Eurobarometra kako bi pratila javno mnijenje širom Evropske unije, ali ona ne ispituju podršku političkim strankama.

- -

Druge nedavne ankete pokazuju da će euroskeptične i nacionalističke stranke, uglavnom s krajnje desnice, ostvariti dobitke na izborima za 720 poslanika.

U istraživanju Eurobarometra, 33 posto ispitanika je izabralo siromaštvo kao glavno pitanje kampanje, dok je 32 posto izabralo javno zdravlje.

Najnovije

POKUŠAO SE OPRATI, ALI TO MU NEĆE POĆI ZA RUKOM: “Nenade Nešiću, vi ste moralno i ljudsko dno”

Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u jednoj srbijanskoj TV emisiji pričao "viceve" na račun ubijenih...