Otvorena izložba umjetničkih djela Samira Godinjaka

Preporučujemo

Prva samostalna izložba umjetničkih djela autora Samira Godinjaka otvorena je u Centru za kluturu – vila Hadžihalilovića na Dobrinji. Predstavljanje Godinjakovih umjetničkih djela upriličeno je uz prisustvo brojnih ljubitelja ove vrste umjetnosti, autorovih prijatelja i profesora Dobrinjske gimnazije koju je pohađao, te predstavnika Općine Novi Grad Sarajevo.

Izložba predstavlja tridesatak umjetničkih djela rađenih slikarskom tehnikom ulje na platnu, a posjetioci je mogu pogledati narednih sedam dana.

- -

Samir Godinjak, tridesetjednogodišnji Dobrinjac, ljubav prema slikarstvu počeo je prenositi u umjetnička djela prije šest godina, baveći se time rekreativno. Do sada je kaže, naslikao više od 300 umjetničkih slika među kojima dominiraju pejzaži.

Njegova umjetnička djela uglavnom oslikavaju prirodu, pejzaže koji teže realizmu. „Počeo sam sa apstrakcijama i akrilnim bojama, a kada sam počeo raditi sa uljanim bojama shvatio sam da one pružaju više, da su kontrasti boja jači i tada sam se posvetio realizmu. Lijepo je kada nešto vidite u prirodi i svom okruženju, a da pri tome imate mogućnost da to prenesete na platno tačno onako kakvo je u prirodi, to je nešto što me najviše privuklo realizmu“, naglašava Godinjak.

Dodaje da je talenat za slikarstvo važan, ali da nije presudan za uspjeh u ovoj oblasti umjetnosti. “Ukoliko imate motiv i želju za slikanjem sve se može naučiti radom i trudom, jer nije dobar slikar samo onaj ko ima talenta. Treba raditi i učiti, to je ono što će sigurno rezultirati uspjehom“, zaključuje Samir Godinjak.

Najnovije

Obrnula se situacija: Maslac čak tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Mlijeko, mliječni proizvodi i meso nekada su bili namirnice po koje su zbog povoljnije cijene stanovnici Hrvatske redovno dolazili...