Ovo je poruka predstavnika EU o Dodikovoj posjeti Vladimiru Putinu

Preporučujemo

Nakon posjete predsjednika entiteta RS Milorada Dodiku Rusiji stigla je i reakcija Delegacije EU u BiH u kojoj poručuju da takva praksa nije u skladu s EU putem.

Iz Delegacije EU navode da je visoki predstavnik/potpredsjednik Josep Borrellnakon sastanka Vijeća za vanjske poslove u ponedjeljak, na kojem su učestvovali i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, rekao da održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu sa EU putem.

Podsjećaju i da je prilikom posjete Sarajevu prošle sedmice na Političkom forumu na visokom nivou, komesar Oliver Varhelyi rekao: “Naši saveznici ne putuju u Rusiju”.

Dodaju da agresorski rat Rusije protiv Ukrajine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, te da je izazvao je ogromnu patnju za narod Ukrajine, podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost i odgovoran je za poskupljenja koja pogađaju najugroženije u društvu, uključujući i BiH.

Najviši zvaničnici EU su istakli da je mjesto BiH u EU. EU je unija vrijednosti, a na njenom putu ka EU, od BiH se očekuje da se uskladi sa politikama EU, uključujući sve odluke o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EU.

“Pozivamo lidere u BiH da iskoriste priliku koja predstavlja novi zamah u proširenju EU da preduzmu korake koji bi omogućili BiH da ostvari napredak na putu ka EU i da se suzdrže od djelovanja koje je u suprotnosti ne samo s vrijednostima EU, već i cijelog demokratskog svijeta, koji se ujedinio u osudi ruskog ilegalnog, brutalnog, neopravdanog, neisprovociranog i nemoralnog rata u Ukrajini”, poručili su iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...