Zabranjen uvoz 7,5 tona kivija iz Italije jer ne ispunjava fitosanitarne uslove

Preporučujemo

Federalna fitosanitarna inspekcija (FUZIP) na graničnom prijelazu Domaljevac – Šamac je jučer, zbog neispunjavanja fitosanitarnih uslova za uvoz, zabranila uvoz pošiljke kivija neto težine 7,5 tona porijeklom iz Italije.
Naime, kako je saopšteno iz Federalne Uprave za inspekcijske poslove, u postupku fitosanitarnog pregleda pošiljki koje sadrže drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu, utvrđeno je da drvene palete za pakovanje nisu tretirane i označene u skladu s važećim zakonskim propisima, odnosno da nisu provedene propisane mjere s ciljem uništenja štetnih mikroorganizama.

“Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja, Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu, te Zakonom o inspekcijama FBiH, uvoz kontrolisane pošiljke ukupne težine 7,5 tona je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć”, saopšteno je FUZIP-a.

Podsjećamo, Federalna fitosanitarna inspekcija zabranila je prije nekoliko dana na istom graničnom prelazu uvoz 23.100 kilograma merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske jer također ispunjava fitosanitarne uslove.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...