Palestina pokrenula postupak protiv SAD-a pred Međunarodnim sudom pravde

Preporučujemo

Palestina je pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem tvrdi da je SAD prekršio Bečku konvenciju iz 1961. godine premještanjem svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA).

U podnesku koji su Sudu dostavile palestinske vlasti navodi se kako je Bečkom konvencijom previđeno da diplomatska misija države iz koje je poslana mora biti smještena na teritoriji države prijema.

- -

Palestinska vlast u podnesku navodi kako Jerusalem ima poseban status i kako “preseljenje ambasade SAD-a u Jerusalem predstavlja kršenje Bečke konvencije”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je početkom decembra prošle godine potpisao odluku kojom priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva. Ambasada je u Jerusalemu svečano otvorena 14. maja 2018. godine.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...