Palestina pokrenula postupak protiv SAD-a pred Međunarodnim sudom pravde

Preporučujemo

Palestina je pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde protiv Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem tvrdi da je SAD prekršio Bečku konvenciju iz 1961. godine premještanjem svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, javlja Anadolu Agency (AA).

U podnesku koji su Sudu dostavile palestinske vlasti navodi se kako je Bečkom konvencijom previđeno da diplomatska misija države iz koje je poslana mora biti smještena na teritoriji države prijema.

Palestinska vlast u podnesku navodi kako Jerusalem ima poseban status i kako “preseljenje ambasade SAD-a u Jerusalem predstavlja kršenje Bečke konvencije”.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je početkom decembra prošle godine potpisao odluku kojom priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela i najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva. Ambasada je u Jerusalemu svečano otvorena 14. maja 2018. godine.

Najnovije

Rudari traže hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH zatražio je hitan sastanak sa ministrom Nerminom Džindićem povodom rješavanja aktuelne...