Pašinjan se okomio na Ruse: Nisu nam dali nikakve informacije o napadu iako su dobili dojavu

Preporučujemo

Danas oko 13 sati oružane snage Azerbejdžana počele su granatirati cijeli teritorij Nagorno-Karabaha te su nakon nekog vremena započele operaciju probijanja prve linije.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan se uživo obratio i potvrdio da je operacija u Nagorno-Karabahu počela.”Naravno da smo u kontaktu s Artsakhom (Nagorno-Karabah), ali postoje određeni problemi u komunikaciji. Područje Karabaha od početka napadano raznim, uključujući i rakete, a zatim je iz više smjerova pokrenuta kopnena operacija protiv Gorskog Karabaha”, kazao je Pašinjan.

- -

Pašinjan se odmah osvrnuo na ulogu Rusiju kazavši kako ih nisu obavijestili o napadu.

“Azerbejdžan provodi i informacijski rat , a za nas je bila zbunjujuća i informacija da je Azerbejdžan službeno obavijestio Rusiju o početku ovih operacija, a od ruskih partnera nismo dobili nikakve informacije”,

Pašinjan smatra da Azerbejdžanci spremaju etničko čišćenje.

“Smatram čudnom izjavu Azerbejdžana da će ostaviti humanitarni koridor za izlazak civilnog stanovništva iz Nagorno-Karabaha. Ovo je direktan čin etničkog čišćenja. Ako najavljuju da je u toku takozvana antiteroristička operacija, a nisu pogođene civilne infrastrukture i građani, onda se postavlja pitanje zašto najavljuju otvaranje humanitarnog koridora za izlazak ljudi iz Nagorno-Karabaha? Ako je ono što su rekli imalo veze sa stvarnošću, naprotiv, trebali su pozvati građane da se sklone, ostanu u skloništima i ne izlaze na mjesta gdje se mogu nenamjerno povrijediti. Ova jasno pokazuje da se sprema etničko čišćenje”, dodao je Pašinjan.

- -

Dodao je kako od ruskih snaga očekuje da poduzmu potrebno mjere ali i vijeće sigurnosti UN-a.

“Želim zabilježiti da Republika Armenija nije uključena u vojne operacije i želim još jednom zabilježiti da Republika Armenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu”, naglasio je Pašinjan.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...