Patrijarha u Sarajevu čekao i četnički pop i komandant Vojislav Čarkić, poznatiji kao Pop Žućo

preporučujemo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je danas u Sarajevo. Među onima koji su ga dočekali u hramu Rođenja Presvete Bogorodice bio je i četnički pop i komandant Vojislav Čarkić, poznatiji kao Pop Žućo.

Radi se o nekadašnjem komandantu četničke divizije od 1992. do 1995. godine, koji je bio stacioniran u sarajevskom naselju Grbavica. Osim što se borio, krstio je druge vojnike i blagosiljao oružje koje je korišteno u napadima na Sarajevo.

“Blagoslovio sam oružje mog naroda da ih branim od balija”, kazao je sveštenik u penziji u razgovoru za Al Jazeeru English prije nekoliko godina.

Prema svjedocima, koji su htjeli ostati anonimni, nakon što je rat završio, Čarkić je vodio sahranu majke i brata Ratka Mladića. Svjedoci navode da je Mladić bio na sahrani uprkos tome što je tada bio bjegunac. Kada ga je novinarka pitala za to, Čarkić je odbio da odgovori.

Opisujući svoju ulogu u ratu, kazao je da je “u ratu i uniformi, uvijek bio vojnik Hrista, ratnik srpskog naroda i autentični četnik”.

Podižući tri prsta, kazao je da ne žali za ničim što je radio u životu, da je to od Boga”.

“Šta god sam uradio do sada, opet bih ponovio isto. Ali ako me pitate da li imam dušu, rekao bih da je nemam više”, kaže Čarkić.

U junu 2014. Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo postavila je na Vracama, naselju na ulazu u Sarajevo, na samoj granici između dva bh. entiteta ploču u čast zločincu Ratku Mladiću i to u znak sjećanja na smotru dva vojna bataljona, koju je izvršio 1992. godine.

Čarkić je blagosiljao tu ploču i tom prilikom kazao kako su se 19. maja 1992. godine “okupili branioci takozvanog Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Mladić koji će sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa”.

Prema Čarkićevoj biografiji na Wikipediji, rat je proveo na prvoj liniji, kao jedini vojni sveštenik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ogorčenje što je deklarisani četnik danas bio u Sarajevu iskazali su brojni korisnici društvenih mreža.

 

Najnovije

Civilna zaštita KS izdala preporuke zbog najavljenih kišnih padavina

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Sarajevo izdao je preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite...