Pet nestalih gradova svijeta

Preporučujemo

Od drevnih ruševina do modernih gradova duhova.

Angamuco, Meksiko

- -

Grad je izgrađen oko 900 godine p.n.e. Smatra se da je imao 100.000 stanovnika, piramide, izgrađen sistem cesta, povrtnjake i sudove. Bio je glavni centar za narod Purépecha, koji su bili rivali Aztecsima. Obje kulture su izumrle u 16. stoljeću od bolesti slične tifusu.

Gedi, Kenija

Smješten na obali Indijskog okeana, 65 milja sjeverno od Mombasa, smatra se da je nastao u 12. stoljeću. Imao je napredne stvari poput tekuće vode i WC. Na mjestu gdje se nalazio arheolozi su pronašli Ming kineske vaze i venecijansko staklo, sugerirajući da se radilo o važnom trgovačkom centru. Razlog nestanka pet stoljeća kasnije ostaje misterija.

- -

Termessos, Turska

Aleksandar Veliki usporedio je ovaj grad – koji se nalazio na 1.000 metara u planini – sa orlovskim gnijezdom, a uprkos tome što ga je 333. p.n.e. opkolio, nije ga uspio osvojiti. Odlika mu je bio rimski stil teatra koji je imao kapacitet od 4-5 hiljada gledalaca. Grad je napušten oko 200 god p.n.e. kada je gradski vodovod uništen u zemljotresu.

Mohenjo-daro, Pakistan

Nasao oko 2500. godine p.n.e. imao je mrežu puteva i složen sistem kanalizacije. 40.000 stanovnika živjelo je od trgovine sa Mesopotamijom i od plodne zemlje, a uzroci nestanka 1900. godine ostaju misterija.

Pripyat, Ukrajina

Nakon eksplozije reaktora broj 4 u Černobilu 1986. u atmosferu je oslobođena smrtonosna koncentracija radoiaktivnih materija. Nekoliko obližnjih naselja je evakuirano, među njima i Pripyat, grad od 49.000 ljudi izgrađen za smještaj radnika u nuklearnim elektranama. Tri desetljeća kasnije, ovu relikviju sovjetske kulture naseljavaju jeleni, svinje, losovi, vukovi i rosovi. Moguće je posjetiti grad, zajedno sa aparatima za mjerenje radioaktivnosti, piše Guardian.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...