- Advertisement -

Pet nestalih gradova svijeta

Preporučujemo

Od drevnih ruševina do modernih gradova duhova.

Angamuco, Meksiko

Grad je izgrađen oko 900 godine p.n.e. Smatra se da je imao 100.000 stanovnika, piramide, izgrađen sistem cesta, povrtnjake i sudove. Bio je glavni centar za narod Purépecha, koji su bili rivali Aztecsima. Obje kulture su izumrle u 16. stoljeću od bolesti slične tifusu.

Gedi, Kenija

Smješten na obali Indijskog okeana, 65 milja sjeverno od Mombasa, smatra se da je nastao u 12. stoljeću. Imao je napredne stvari poput tekuće vode i WC. Na mjestu gdje se nalazio arheolozi su pronašli Ming kineske vaze i venecijansko staklo, sugerirajući da se radilo o važnom trgovačkom centru. Razlog nestanka pet stoljeća kasnije ostaje misterija.

Termessos, Turska

Aleksandar Veliki usporedio je ovaj grad – koji se nalazio na 1.000 metara u planini – sa orlovskim gnijezdom, a uprkos tome što ga je 333. p.n.e. opkolio, nije ga uspio osvojiti. Odlika mu je bio rimski stil teatra koji je imao kapacitet od 4-5 hiljada gledalaca. Grad je napušten oko 200 god p.n.e. kada je gradski vodovod uništen u zemljotresu.

Mohenjo-daro, Pakistan

Nasao oko 2500. godine p.n.e. imao je mrežu puteva i složen sistem kanalizacije. 40.000 stanovnika živjelo je od trgovine sa Mesopotamijom i od plodne zemlje, a uzroci nestanka 1900. godine ostaju misterija.

Pripyat, Ukrajina

Nakon eksplozije reaktora broj 4 u Černobilu 1986. u atmosferu je oslobođena smrtonosna koncentracija radoiaktivnih materija. Nekoliko obližnjih naselja je evakuirano, među njima i Pripyat, grad od 49.000 ljudi izgrađen za smještaj radnika u nuklearnim elektranama. Tri desetljeća kasnije, ovu relikviju sovjetske kulture naseljavaju jeleni, svinje, losovi, vukovi i rosovi. Moguće je posjetiti grad, zajedno sa aparatima za mjerenje radioaktivnosti, piše Guardian.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Uz podršku općina iz Turske: U Potočarima otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice

U Potočarima su otvorene dvije kuće staračkog doma za majke Srebrenice koje su svoje porodice izgubile u agresiji na...