Skaka: Sačuvajmo priznanje Grada od politizacije i predizborne kampanje

Preporučujemo

Povodom brojnih informacija u javnosti u vezi sa dodjelom priznanja Počasni građanin Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izdao je danas saopćenje za javnost u kojem je pojasnio okolnosti slučaja koji je danas izazvao veliku pažnju javnosti.

Kako je pojašnjeno iz ureda gradonačelnika, odluka o izboru Počasnog građanina Sarajeva trebala je biti donesena u okviru Gradskog vijeća, a na prijedlog nadležne Komisije.

- -

 ”Počasni građanin Grada Sarajeva je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine koji su se naročito istakli u razvoju Grada, unaprijeđenju međunarodne saradnje i očuvanju mira u zemlji i inostranstvu. Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Gradonačelnik Sarajeva ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva. Izbor kandidata za dodjelu nagrada se vrši prema propisanoj proceduri, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležne Komisije. U konkretnom slučaju odluka treba biti donesena na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća 28.02.2018. godine”, saopćeno je iz ureda gradonačelnika Sarajeva.

Kako navode u saopćenju, prijedlog za dodjelu nagrade Stjepanu Mesiću dobio je podršku svih sedam članova Komisije dok je u slučaju nobelovca Orhana Pamuka, prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

”Podsjećamo, na sjednici Komisije za izbor i imenovanja održanoj dana 14.02.2018. godine razmatran je prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin gospodinu Stjepanu Mesiću. Taj prijedlog je dobio podršku svih 7 članova Komisije tj. usvojen je jednoglasno. Prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog glasalo je tri člana komisije dok su četiri člana bila protiv uz obrazloženje da se nagrada dodjeljuje u skladu sa kriterijima sadržanim u Odluci o priznanjima i nagradama. Potrebno je naglasiti činjenicu da predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća Odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Grada Sarajeva. Dakle, dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima se nagrada bilo kome drugom”, saopćeno je iz ureda gradonačelnika Sarajeva.

- -

”Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unaprijeđenju Sarajeva. Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada, sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to”,piše u saopćenju koje potpisuje gradonačelnik Abdulah Skaka.

Najnovije

Iranski predsjednik Raisi poginuo u nesreći s helikopterom

Nakon više od 10 sati potrage, iz Irana su stigle informacije da je pronađan helikopter s predsjednikom Ebrahimom Raisijem,...