- Advertisement -

Peticija za Šestoaprilsku nagradu Avdi Huseinoviću

Preporučujemo

Avdo Huseinović se godinama nalazi među predloženim kandidatima za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva. Do danas je nije dobio, zato je, nakon nekoliko Huseinovićevih knjiga i oko trideset dokumentarnih filmova, od kojih je posljednji “Postupi po naređenju – dželati u plavom” o zločinima MUP-a RS-a premijerno prikazan 9. januara, pokrenuta peticija da mu se dodijeli nagrada koja se i inače uručuje istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

 

Huseinović je osoba koja u kontinuitetu njeguje sjećanje na heroje koji su stali u odbranu države od bjesomučne Agresije, ali i rasvjetljava sve one slučajeve za koje su agresori mislili da su ostali daleko u prošlosti i da nikada neće biti do kraja razjašnjeni.

 

Da je došlo vrijeme da Huseinović dobije ovo priznanje, govori podatak da je u samo nekoliko dana nakon premijere njegovog filma online peticiju potpisalo više od 700 ljudi.

 

“Nužno je uvijek i iznova osvježavati pamćenje i čuvati kulturu sjećanja baziranu na relevantnim historijskim izvorima i činjenicama kako bi počinjeni zločini bili sačuvani od zaborava. Avdo Huseinović je autor mnogih dokumentarnih filmova koji su ostavili značajan utisak ne samo na publiku u Bosni i Hercegovini nego i regionu, koji ne dopušta da se glasistine zaboravi. U trenucima kada mračne sile žele da se utrne svjetlo časne bh. borbe za cjelovitu i nedjeljivu BiH, moramo dati sve od sebe i nagraditi čovjeka koji sve ove godine čini da se glas istine i pravde čuje u cijelom svijetu”, stoji u objašenjenju razloga zbog kojih je pokrenuta peticija.

 

Nagrada se uručuje 6. aprila, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u povodu Dana Grada Sarajeva, a uručuje je gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća.

https://www.onlinepeticija.com

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...