Pismo Ratka Mladića generalu Smithu, dan prije genocida: Muslimani nisu predali oružje, ubili su 100 Srba, zato krećemo u napad na Srebrenicu

Preporučujemo

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) 2015. je objavila dio dokumenata iz 1995. godine vezanih za ratna dešavanje  u BiH i genocid u Srebrenici.

Među dokumentima je i pismo koje je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, 10. jula 1995. godine, dan prije pada Srebrenice, poslao komadantu UNPROFOR-a u Sarajevu generalu Rupertu Smithu, kao odgovor na njegovo pismo od 9. jula.

On u pismu objašnjava zašto je vojska RS-a pokrenula ofanzivu na Srebrenicu i navodi da su “muslimanske snage ubile 100 i ranile preko 200 Srba te spalile sela Višnjica i Banja Lučica”.

Gospodine generale,

Primio sam vaše pismo od 9. jula 1995. godine. Enklava Srebrenica nije demilitarizovana u duhu dogovora od 19. aprila i 8. maja 1993. Muslimani nisu predali oružje, mine i eksploziv UNPROFOR-u. Iskoristili su posebni status specijalne zone i prisustvo Vaših snaga za pripremu i izvršavanje terorističkih i drugih borbenih aktivnosti protiv srpskog stanovništva na teritoriji Republike Srpske, navodi Mladić.

Dozvolite mi da vas podsjetim da su od tada muslimanske snage ubile 100 i ranile preko 200 srpskih civila u napadima i putem sabotaža infiltiriranih terorističkih grupa. Spalili su mnoga srpska sela i počinili gnusan zločin nad civilima. U nekoliko posljednjih dana započeli su široku vojnu operaciju kako bi se povezali sa enklavom Žepa, te su spalili sela Višnjica i Banja Lučica ubivši njihove stanovnike. U izvršenju svojih namjera nisu bili pošteđeni ni pripadnici UNPROFOR-a. Iako su ih vaše snage štitile, postale su njihove žrtve, piše Mladić.

On dalje navodi da su navedeni zločini isprovocirali napad vojske RS-a na Srebrenicu.

Naše akcije nisu uperene protiv civila i članova UNPROFOR-a u Srebrenici. Nekoliko članova UNPROFOR-a koji su pobjegli na našu teritoriju nakon što je njihov vojnik ubijen od strane Muslimana se i sam u to uvjerio. Prema njima je ispravno postupano te su smješteni na sigurno. Uvjeravam vas da, što se nas tiče, članovi UNPROFOR-a mogu biti mirni i osjećati se sigurno kao i do sada. Uvjeren sam da će vaše strpljenje i bolje razumijevanje cijele situacije biti korisno za mir na ovom području“, naveo je Mladić u pismu.

Podsjetimo, Mladić je prošle godine na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida i zločina protiv čovječnosti. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ga je u prvostepenoj presudi proglasio krivim i za progone, istrebljenja, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, protivpravne napade na civile, te uzimanje talaca.

M. I.

 

Najnovije

Komšić: Dva najvažnija datuma u historiji BiH su 25. novembar i 1. mart

Udruženje generala Bosne i Hercegovine organiziralo je večeras u Sarajevu akademiju povodom Dana državnosti BiH - 25. novembra. Predsjedavajući Predsjedništva...