Plenković očekuje da Beograd oštro osudi Šešelja

preporučujemo

Očekujemo da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi jučerašnji incident ratnog zločinca Vojislava Šešelja i da nastavak odnosa sa Srbijom bude u kontekstu te osude, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, piše Index.hr.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u srijedu je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članove hrvatske delegacije grubo izvrijeđao.

“Najoštrije osuđujem taj Šešeljev incident”, kazao je Plenković na početku sjednice vlade.

“Oskvrnuo je hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo. Vlada podržava odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjetu Srbiji. Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi taj akt zastupnika u skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

“Očekujemo i da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude takvoga ponašanja”, naglasio je premijer, dodavši kako je jučerašnje otvaranje predstavništva HGK nakon Šešeljeva incidenta bio jasan signal da Hrvatska želi nastaviti unaprjeđivati odnose i razviti trgovinsku razmjenu, gospodarsku saradnju, raditi na dobrosusjedstvu, “ali ovo su prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi”.

“Vlada će nastaviti graditi odnose da susjedima, a na ovakove poteze ćemo reagirati odlučno i primjerno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva RH u cjelini”, kazao je Plenković.

(Index.ba)

Najnovije

U Zvorniku i Rogatici hapšenja zbog ubistva 22 bošnjačka civila u Ilijašu

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Zvornika i Rogatice, lišili...