Plenković očekuje da Beograd oštro osudi Šešelja

Preporučujemo

Očekujemo da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi jučerašnji incident ratnog zločinca Vojislava Šešelja i da nastavak odnosa sa Srbijom bude u kontekstu te osude, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković, piše Index.hr.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u srijedu je na ulazu u Narodnu skupštinu zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom Filipom Stojanovićem oskvrnuo hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je članove hrvatske delegacije grubo izvrijeđao.

“Najoštrije osuđujem taj Šešeljev incident”, kazao je Plenković na početku sjednice vlade.

“Oskvrnuo je hrvatsku zastavu i vrijeđao saborsko izaslanstvo. Vlada podržava odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da prekine posjetu Srbiji. Očekujem da Srbija oštro i nedvosmisleno osudi taj akt zastupnika u skupštini koji je još jednom ponovio svoju oštru i bezobzirnu retoriku i ponašanje prema Hrvatskoj”, rekao je Plenković.

“Očekujemo i da nastavak dijaloga i odnosa sa Republikom Srbijom bude u kontekstu njihove osude takvoga ponašanja”, naglasio je premijer, dodavši kako je jučerašnje otvaranje predstavništva HGK nakon Šešeljeva incidenta bio jasan signal da Hrvatska želi nastaviti unaprjeđivati odnose i razviti trgovinsku razmjenu, gospodarsku saradnju, raditi na dobrosusjedstvu, “ali ovo su prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi”.

“Vlada će nastaviti graditi odnose da susjedima, a na ovakove poteze ćemo reagirati odlučno i primjerno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva RH u cjelini”, kazao je Plenković.

(Index.ba)

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...